Geplaatst

"Lentekriebels in januari", zo schreef ik vorig jaar. Maar nu is het toch een ander verhaal. Voor vogels is eten nu belangrijker dan het mannetje of het vrouwtje, laat staan een nestje bouwen. Toch zijn er in de stad allerlei plekken waar de vogels bepaald niet van de honger omkomen.

Onder de brug over het Piuskanaal bijvoorbeeld. Het lijkt wel of het autoverkeer over de Ringbaan Oost daar zo’n warmte produceert (of trillingen veroorzaakt?) dat daardoor het water onder de brug gewoon open blijft. En de zich daar concentrerende vogels hebben nog niet echt ernstig voedselgebrek. Toen ik er pas langs fietste stopte er een auto, waarna een vrouw even het portier open deed en hele lading boterhammen naar buiten smeet. En het leek wel of tientallen meeuwen die auto al de hele tijd gevolgd waren. Ze waren er ineens als de kippen bij. Nee, als de kapmeeuwen!

Langs de vijver in het Wandelbos zag ik dat naast het wak van de watervogels de boterhammen gewoon op het ijs bleven liggen! De vogels hadden daar kennelijk al meer dan genoeg gegeten, wilden alleen nog croissantjes of zo. In sommige straten is het zo ook voor de mezen met opgevangen vetbollen pure consumptiemaatschappij. Is er al wel eens een onderzoek gedaan naar het cholesterolgehalte van koolmezen in de stad? En nu met zo’n stevige vorstperiode zien mensen ineens ook gaaien en kauwen op de vetbollen. Met als gevolg dat ze een dag later weer naar de dierenwinkel moeten voor nieuw vogelvoer. En houtduiven, ooit schuwe bosvogels, poepen nu behalve op auto’s ook al op diverse balkons. De nieuwste trend in de evolutie van bosduif tot stadsduif. .

Nee, op veel plekken in de stad zullen de vogels de winter wel doorkomen, aan voedsel geen gebrek hebben. In de Bokhamer hebben roeken kennelijk zo’n rijke voedselbron tot hun beschikking dat ze daar al een nest gingen bouwen! Een doelbewuste actie tegen de voorgenomen kap van de bomen daar? Nee, lentekriebels in januari al. Zelfs bij strenge vorst!