Geplaatst

Wat kunnen we in Tilburg verwachten van het bijzondere feestjaar 2009? Voor zijn voortbestaan is de stad nu nog net zo afhankelijk van wat de natuur produceert en laat groeien als 200 jaar geleden. Maar uit verslagen die ik heb gekregen begrijp ik dat op Nieuwjaarsdag op het Willemsplein in een terugblik op 200 jaar Tilburg deze basis van het bestaan in feite gewoon helemaal niet meedeed.
Een ongelukje? Een valse start van Tilburg 2009? Of staat er ons in deze sfeer een heel jaar te wachten?

In de reusachtige diashow op het Stadhuisplein was de Lindeboom zelfs het enige groene leven, hoorde ik. Maar dat werd dan juist gepresenteerd als uit beeld verdwijnend en definitief verleden tijd om plaats te maken voor de T. Die verscheen niet alleen als slotbeeld van de lichtshow, maar ook in de vorm van reusachtige symbolen, opgebouwd uit brandende contouren. Daarnaast stond de T langs de weg en op het gemeentehuis op wel honderd vlaggen en banieren en tussen het publiek op reclamejassen van bedienend personeel.

Kortom, naar verhouding dan toch wel heel weinig aandacht voor de Lindeboom die al 200 jaar meegaat en 200 jaar geleden voor recordbedragen werd versierd en opgetuigd als "Vrijheidsboom" van de Bataafse Republiek’ en later weer "Oranjeboom" na de overwinning op Napoleon. De mirakelse overlevingsstunt van die boom in 1994 is zelfs de enige gebeurtenis in Tilburg waarvan beelden de hele wereld rond gingen. Maar nee, alle aandacht ging kennelijk naar het recente toppunt in de strakke, anti natuurstijl van bedrijfslogo’s: het nieuwe gemeentelogo: het logo dat hier de representatieve taken overnam van het oude, afgeschafte Lindeboomlogo (zie foto). Toch merkwaardig na alle weerstand en de vele vragen en twijfels, zoals hier geuit aan het begin van het jaar 2008.

"Tilburg laat ’t zien", "Vier ’t mee", zo lieten muppies en vlaggen in de stad ons weten.
En telkens zagen we dan uitvergroot wat eigenlijk met dat "’t" werd bedoeld: de grote, dikke, vette T, het logo voor de gesponsorde materiële en consumptieve kant van het bestaan.
Ik wens iedereen een geweldig feestjaar. Maar iedereen die nog meer wil vieren dan de T en de industriële en commerciële kant van het bestaan wens ik vooral ook heel veel sterkte, succes en doorzettingsvermogen.

Reacties

Eén reactie op “Veel sterkte, succes en doorzettingsvermogen voor 2009”

  1. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    ook het allerbeste voor drieduizend min 991 toegewenst, Henk

    bij achterwaarst tellen wordt dat dus weer 2008?

    nou in elk geval voor dit jaar het allerbeste aan jou, Henk, toegewenst