Geplaatst

Armoedebeleid was de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Raad en college zijn sinds die datum samen voortdurend aan zet om ons armoedebeleid beter en gerichter te maken. In 2007 presenteerde de raad het uitvoeringsbeleid getiteld ”de cirkel doorbroken” . Meedoen was één van de belangrijksteldoelstellingen van dit beleid.

Meedoen is belangrijk om sociale uitsluiting tegen te gaan en om te voorkomen dat armoede wordt overgebracht op kinderen. In Tilburg is begonnen met een succesvolle meedoenregeling waardoor mensen met een wwb-uitkering gratis naar de bibliotheek kunnen, kunnen schaatsen en zwemmen. Vanaf 2008 wordt deze regeling op twee fronten uitgebreid. Niet alleen mensen met een wwb uitkering kunnen een beroep doen op de mogelijkheden van de regeling maar iederen met een inkomen dat , of gelijk aan 120% van het sociaal minimum (met vermogenstoets) kan hiervan gebruik maken.

Ook wordt de regeling uitgebreid met bijvoorbeeld deelname aan activiteiten bij de Hall of Fame en bij Jong Nederland, het cursushuis en eenn breed aanbod aan muziekale en andere culturele activiteiten.

Met korting een seizoenskaart aanschaffen voor WillemII en naar voorstellingen bij Theaters Tilburg hoort ook bij het pakket.

In december presenteert de raadswerkgroep taskForce Armoede2 haar bevindingen en aanbevelingen voor het verdere vervolg van het armoedebeleid. Meedoen blijft één van de belangrijkste doelstellingen evenals voorkomen van armoede. De zgn. ”werkende armen” is een doelgroep waar komende tijd de aandacht op gericht zal zijn.

Reacties

27 reacties op “meedoen”

 1. try avatar
  try

  Schaf het heroineproject af en geef in plaats daarvoor een computer en internet aan kinderen van dit soort gezinnen.
  Je zou er ieder jaar 1500 kinderen mee helpen.
  Veel beter besteed dan het belonen van misdaad.
  PVDA en GL kiest de makkelijke en laffe weg.

 2. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Het goede van Tilburg is dat we

 3. try avatar
  try

  Raadsbreed zie ik PVDA als bedenker van dit domme plan en SP en GL als volgers, VVD zegt mokkend ja en krijgt wisselgeld voor hun steun.
  Oppositie en de 95% van alle inwoners zijn tegen.
  Als ik goed geinformeerd ben is het niet alleen geld van het rijk, maar legt de gemeente Tilburg ook flink bij.
  Kinderen van arme gezinnen help je niet door gratis te laten schaatsen e.d. Geef ze een computer! Goed voor hun ontwikkeling, opleiding, sociale contacten (ja “helaas” via msn, maar toch)
  Veel beter besteed dan aan 3 criminele junks die hun shot halen op kosten van de belastingbetaler.

 4. arjen avatar
  arjen

  Toch vreemd om grote koppen in de krant te zien staan als: "Er is nog weinig animo voor het hero

 5. avatar
  Anoniem

  Waar ik nou zo benieuwd naar ben: hoeveel mensen zijn er uit de cirkel van armoede gekomen?

 6. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  tuurlijk help je de kinderen er mee, ze hebben nu iets te doen waardoor ze niet op straat hoeven te hangen.

  tja die hyroine verslaafde mogen ze van mij ook opsluiten en verplicht laten afkicken.
  zeg niet dat het niet kan afkicken, want ik ken er een paar die het na jaren gebruiken wel is gelukt.
  maar dan moeten ze wel een jaar of 3 weg van de omgeving waar ze het spul halen.

  computers geven ja dat is ook een idee, bij de gemeentelijke instanties hebben ze zowat elk jaar nieuwe pc’s nodig.
  deel de oude dan uit aan de kinderen.
  of het goed is dat een kind veel achter de pc zit, met zijn enige soc.contacten op msn betwijfel ik.

 7. try avatar
  try

  @Sjan
  Kinderen hebben echt computers nodig om mee te kunnen, bij te blijven.
  De tijd waarin we nu leven is nu eenmaal een cybertijd, dus veel kids zitten lang achter de pc en hebben zo contact met elkaar. Kinderen zonder computer dreigen in een sociaal isolement te raken. Hoe raar dat ook klinkt, maar zoals gezegd de tijden veranderen nu eenmaal.
  Dus wat mij betreft stoppen met water naar de zee dragen en het belonen van junks die toch niets willen. Steek de energie en geld in kinderen van kansarme gezinnen, kinderen die nog een heel leven voor zich hebben en die we straks hard nodig hebben.
  Helaas heeft het college een plaat beton voor hun hoofd.

  Ton Rijnen

 8. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Ik doe heel veel mee en werk me te barsten maar krijg niets cadeau !!

  Wie van die linkse lui heeft het over mij ?
  Niemand, ik ben ook maar een miezerig arbeidertje die net iets meer verdiend dan het minimumloon.

  Daar hebben jullie als PvdA,Gl en SP nooit over en daar ben ik erg over teleurgesteld.

 9. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ok klopt wel, dat ze mee moeten groeien in de moderne wereld zoals de pc.
  maar ook het buiten zijn met betere bedoelingen is belangrijk, anders wordt het zo’n huismus die zich in de buitenwereld niet kan vinden.
  zwemmen of schaatsen etc. is ook goed voor de motoriek.

  harm, als jij dan onder de werkende armen behoort, want die zijn er dus ook, wat ook te begrijpen is in deze tijd, lees dan eens boven in het stuk van marjo.

 10. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Renee: goede vraag Renee, het aantal bijstandgerechtigden is afgelopen jaren afgenomen maar het aantal mensen dat een beroep doet op bijvoorbeeld schuldhulpverlening neemt toe…Ik vrees dat de komende economische crisis weer opnieuw zorgt voor nieuwe groepen mensen die niet boven het minimum uit kunnen komen. We hopen dat het ze lukt met behulp van de maatregelen niet onder de grens te geraken waar kinderen niet meer voldoende (gezond) te eten hebben, niet meer kunnen ”meedoen” en mensen /gezinnen in een sociaal isolement geraken. Nieuwe inzet zal ook gericht zijn op werkgevers van bedrijven/instellingen waar veel mensen werken met een klein loon, juist voor die groep moet samen worden gewerkt om te voorkomen dat ze onder de grens zakken. Je kent het wel: wasmachine stuk, hoge Essent rekening, schoolgeld en je bent er doorheen..Overigens heb ik niet de illusie dat we het voor iedereen kunnen voorkomen, er zijn veel te veel oorzaken van armoede die buiten de invloedssfeer van de gemeente liggen.(Heb zelf sterk ingezet op zuinig met energie en heb net gehoord dat we 400euro terug krijgen!!!) heb zeker geen minimuminkomen maar vind dit toch wel een goede afsluiting van het jaar…Met de comlimenten aan mijn gezin natuurlijk die het hele jaar kou hebben gehad en hun ogen hebben bedorven in het donker achter de PC 😉

 11. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Mevrouw Frenk,

  Gefeliciteerd met uw bonus van Essent of een andere energieleverancier

  Ik heb echter geen antwoord op mijn oproep.

  Moelijk he om daar een antwoord op te geven dus zoals gewoonlijk negeren is de beste remedie.

 12. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  nou marjo, dan heb jij mazzel met die 400,-.
  ik ben al 3 jaar aan het vechten om geld terug te krijgen, daar tegenover moet ik volgens hun 1100,- bij betalen.
  dat met een voorschot van 250,- voor 1 persoon.

 13. avatar
  Anoniem

  Dat het aantal bijstandsgerechtigden is afgenomen, kan verschillende oorzaken hebben Marjo en wil absoluut niet zeggen dat het deze mensen beter gaat. Cijfers zijn koud, ze zeggen niets over de werkelijkheid. Cijfers zijn vaak een valse voorspiegeling van zaken, om bepaalde mensen een ‘feel good’-gevoel te geven.
  Dat we niet voor iedereen kunnen voorkomen dat men in fin. nood komt, daar geef ik je gelijk in, maar we moeten nu niet doen of de schijn wekken dat de politiek daar iets aan kan veranderen; het is vaak ook de mentaliteit van mensen zelf.
  Zeuren en klagen over alles dat het zo slecht gaat, daar krijg je nl. geen boterham mee op de plank, maar wel door te werken en inventief te zijn in het gezin.

 14. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Renee, volgens mij zijn we het eens Renee. We doen wat we kunnen voor die groep waarvoor we het kunnen doen maar mensen zullen het meeste zelf moeten doen.
  @Harm, ik begreep ergens dat je niet in Tilburg woont, we hebben ons voor Tilburg gericht op 120% ( van het minimumloon)en als je daar net boven zit: gefelicteerd!

 15. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Opvallend….ik begrijp Harm heel goed, en vraag me toch ook iets af.
  Misschien dat mevr. Frenk daarover iets meer kan zeggen? Al is het volgens mij de SP die daar meer over hoort te weten?
  Er zijn gezinnen in Tilburg, ik noem geen namen en geen straatnamen, waarvan de grootvader, de vader, nog de zoon ooit aan het arbeidsproces hebben deelgenomen. Ze zijn “niet plaatsbaar”!
  Ze hebben nooit, zoals velen onder ons hun wekker moeten zetten om op tijd de bedstee uit te rollen om op tijd op het werk te zijn, ze hebben hun school niet afgemaakt, en het zijn vaak erg vervelende mensen! Ze denken namelijk dat ze overal RECHT op hebben! Als je ze geen strobreed in de weg legt en te vriend kunt houden is er niets aan de hand! Hun woningen zijn voorzien van mooie meubels en hun vrouwen hoeven de was echt niet op de hand te doen.Ook staat er vaak een mooie auto voor de deur!
  Denkt u nu echt dat “de cirkel doorbroken” is in deze huishoudens? Welnee, ze lachen zich kapot, want ze krijgen nog meer, en dat van het geld waar een ander voor uit zijn bed moet komen!
  Pak die mensen aan, laat ze die vieze stad eens schoonmaken, laat ze eens zweten van het werken inplaats van zweten vanwege het met een sjekkie in de zon op straat te staan!
  Maar ik kan me natuurlijk ook grandioos vergissen, misschien hebben alleen de WERKENDE ARMEN iets extra gehad?
  Maar als gegevens van de belasting tegenwoordig een koppeling hebben naar de gemeente toe, dan klopt er toch iets helemaal niet? Want hoe komen deze mensen dan aan het geld?

 16. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Dat ooit op regel 5 moest dus NOOIT zijn!

 17. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @Repesteeltje

  Je bent een man of vrouw van mijn hart !!
  Ik was al bang dat ik leefde als remie ( alleen op de wereld )en niet meer wist wat er werkelijk speelde
  Er zijn dus nog echt mensen die begrijpen in wat voor een situatie ik en vele Nederlanders zitten.

  Mevr. Frenk
  120 % van het minimiumloon is volgens u prima en zelfs een reden tot een felicitatie

  Zal ik u een lijstje sturen dat als je echt van de sociale dienst leeft en alles optelt wat je kan krigen je beter af bent dan ik.
  denk aan vervoer woon-werk, subsidies,gratis abbonementen etc.

  Ik heb eigenwaarde en ben blij dat ik niet afhankleijk ben maar ik kan je zeggen dat ik als klein gezin maandelijks blij ben rond te komen en dan kunnen we ons niets permiteren en zeker geen leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld een middagje zwemmen.

  Slaap maar lekker verder mevr. Frenk maar het is weer duidelijk een links antwoord wat u mij heeft gegeven maar waar ik niets mee kan.

 18. Mallicieus avatar
  Mallicieus

  Beste Harm,

  Ik begrijp jouw punt.
  Inderdaad, zelfs met 120% van het minimumINKOMEN (Dit ff tussen haakjes – het gaat in dat gemeentelijk armoedebeleid niet om 120% van het minimumloon, maar om 120% van het minimuminkomen, dat scheelt toch pakkumbeet voor een alleenstaande 400 euro per maand, huursubsidie meegerekend) is het – zeker voor een gezin – verdomd moeilijk om rond te komen. Laat staan je partner, je kinderen, je zelf iets extra’s te gunnen.

  Wat ik minder goed begrijp is dat voortdurende getrap van mensen in jouw positie naar mensen die daar nog veel verder onder zitten.
  “Als je alles optelt, dan…”, zeg je.
  Ik daag je uit: tel verdomme alles eens op! Geen goedkoop Telegraafgepapagaai hier!

  Inderdaad, als iedere alleenstaande WWB-er elke dag de hele stad vier keer of meer rondreist met openbaar vervoer, iedere dag vijf keer of n

 19. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  @ Marjo
  Marjo, NIKS tegen dat ‘Meedoen’, echt niet.
  Sterker.
  Prima…!

  Maar Marjo, dat ‘Meedoen’ heeft toch niks met armoedebestrijding te maken?
  Kom op!
  En schiet nu niet weer gelijk in de verdediging dat dat ‘Meedoen’-beleid ook belangrijk is voor de sociaal-zwakkeren.
  Want als economisch het water je aan de lippen staat, schiet het bijwonen van Willem-II – Barcelona of ‘La Traviata’ in de Muziekzaal

 20. avatar
  Anoniem

  Misschien zijn we het eens Marjo dat het ook een beetje een kwestie is van mentaliteit, althans, voor een deel.
  Maar waar ik het totaal niet mee eens ben is dat er m.i teveel aaitjes over de bol worden gegeven aan ‘zielige’mensen terwijl ze eigenlijk handvatten nodig hebben om verder te komen. Een mens is een mens, op een gegeven moment, als de subsidies blijven toestromen, berust men er in.
  Maar men beseft niet dat men daarmee op den duur de eigenwaarde van mensen aantast.

 21. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  mijn mening is dat willem2 en de schouwburg niet direkt erbij hoeft te horen, althans niet voor iedereen.
  dat het voor de kinderen of ouderen gedaan wordt is wel nodig, die vragen niet om ellende en kunnen er dan ook niks tegen doen.

  werkende armen of die er net van rond kunnen komen, behoren zeker ook gesteund te worden.
  die lonen moeten gewoon meegroeien met deze economie, dan kunnen ze het zelf weer betalen en de keus van sport of recreatie zelf uit kiezen.
  ik ben ervoor dat er steeds meer bedrijven gaan staken voor die loonsverhoging.
  dus actievoeren

 22. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  @Mallicieus,ik wil beslist NIET naar beneden trappen!
  Maar hoe motiveer je je eigen kinderen om hun best te doen op school, netjes een diploma te halen en naar hun werk te gaan als de jongen uit de buurt met zijn vader een wietkwekerij runde en daar heel lang goed van geleefd heeft?
  Ze zijn gepkat ja, maar ze hadden pas een enkele keer geoogst, en de werkstraf stelde echt niks voor!
  Maar ze hadden wel heel veel dingen die wij niet hadden en nooit zullen hebben! Mijn man vertrok s’morgens met zijn broodtrommeltje en fles koffie naar zijn werk.
  De zon is van iedereen, gelukkig wel ja, maar mijn kids zaten achter op de plaats in een rubberbadje, de buren zaten in hun luxe caravan!
  Sorry, ik kan me niet solidair voelen met deze mensen, wij hebben ook maanden dat we het zuinig aan moeten doen.
  Dus hopelijk neem je het me niet kwalijk…ik blijf liever nog even in mijn luchtkasteel…zonder BMW voor de deur!
  Ik heb een fiets…..

 23. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Beste mensen, Ik ben het met iedereen eens dat gewoon voor je brood (en alle andere dingen en dat hoeft wat mij betreft geen LCD scherm te zijn maar wie dat wel wil moet dat zelf weten (en zelf betalen natuurlijk)) werken de beste oplossing is voor iedereen. Helaas is er een groep mensen die niet zonder meer aan het werk kan. Om o.a. te voorkomen dat hun kinderen in dezelfde spiraal terecht komen is ”meedoen” bedacht. Daarnaast moet je niet vergeten dat het tegenwoordig echt niet meer zo gemakkelijk is om met een uitkering thuis te zitten zoals jullie ons doen geloven. Ik vind het ook bijzonder verwerpelijk als mensen hun kinderen vooral stimuleren NIET te gaan werken omdat je ook op andere manieren (wietteelt) je brood kunt verdienen en deze mensen kunnen wat mij betreft in een stevig traject om aan werk te komen. De groep mensen met psychische/sociale problemen neemt echter wel toe en geschikt werk voor deze mensen is er helaas steeds minder. De Diamantgroep heeft helaas nog steeds een wachtlijst.Dus werk, ook met een klein salaris is altijd te verkiezen boven de afhankelijkheid van een gemeente of andere uitkeringsinstantie. Leuk als je daarmeee een keer naar de schouwburg kunt maar nog leuker als je dat af en toe eens kunt met je zelfverdiende loon toch?Of kunt kiezen voor iets heel anders..

 24. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Als we nu eens beginnen met de BTW regeling op arbeid af te schaffen? Dan zullen waarschijnlijk heel wat mensen voor zichzelf beginnen die nu een uitkering hebben. Een groot voordeel is ook dat er door lagere loonkosten heel veel extra banen kunnen komen in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs!
  Het geld dat de overheid nodig heeft voor algemene nutsvoorzieningen kan beter binnenkomen via een belasting op het gebruik van grondstoffen. Voer een echte ecotax in en schaf de BTW op arbeid af. De zelfredzaamheid van de burger zal er door toenemen en er kan zo een samenleving ontstaan die aanzienlijk minder verkwist en die bovendien veel socialer is!

 25. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  @ Marjo
  Je hebt groene pepers en je hebt rode pepers.
  GroenLinks zit in de spagaat van haar eigen historische roots. Maar hoe breder die spagaat, des te pijnlijker het wordt.
  Ok, beetje te cryptisch misschien…

  Kom op Marjo. Niet alleen de ‘Meedoen’-doelgroep leeft in armoede.
  Wil GroenLinks

 26. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  En intussen vullen grootverdieners hun zakken. Volgens Balkenende en Bos hoort dat nu eenmaal bij de ‘beloningsstructuur’ in bepaalde sectoren. Maar wat moet een mens eigenlijk met een salaris van eurotonnen: nog meer consumeren, een nog grotere auto, een nog groter huis, nog vaker, nog verder weg op vakantie?

 27. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Alard,
  Doen wat je kunt doen als gemeente, meer is het niet Alard. Kredietcrisis en alle gevolgen: ik ben me er zeer van bewust dat ik daarop geen invloed heb net zo min als op het leven van de meeste mensen en dat is maar goed ook. Ik heb hierover geen enkel contact met Femke en zij niet met ons.