Geplaatst

Een positief bericht: De werkgelegenheid in Tilburg is in 2008 toegenomen met 2700 banen. Vooral de sectoren handel & reparatie (650 banen), zakelijke dienstverlening (700) en financiële instellingen (500) laten een flinke groei zien. In 2007 kwamen er 2650 banen bij. Dit komt neer op 2,6% banengroei. En het college van b&w van Tilburg is er als de kippen bij om deze banengroei geheel op eigen conto te schrijven. Die groei hebben we helemaal te danken aan het college. Zo jubelt wethouder Joost Möller: "Deze toename van 5350 banen betekent dat de doelstelling van 4600 extra banen zoals geformuleerd in de nota ‘Vooropgesteld: Tilburg Werkt!’, al ruimschoots is gehaald."

Maar in de prakijk is de groei natuurlijk te danken aan de markt zelf: Vooral de sectoren handel & reparatie, zakelijke dienstverlening en de financiële instellingen scoren goed. De zakelijke dienstverlening is één van de sectoren waarop de gemeente Tilburg zich concentreert. Onder de zakelijke dienstverlening vallen bedrijven als uitzendbureaus, reclamebureaus, accountants en advocatenbureaus. De gezondheids- & welzijnszorg, de industrie en handel & reparatie zijn de sectoren en het grootste aandeel in de werkgelegenheid hebben. Samen zijn deze sectoren goed voor ongeveer de helft van de werkgelegenheid. De gezondheids- & welzijnszorgsector is sinds 2004 de grootste werkgelegenheidsverschaffer in Tilburg.

Maar wat heeft nu eigenlijk de gemeente Tilburg bijgedragen aan de groei? Dat weet de gemeente zelf ook niet. Sterker nog: de gemeente moet de bedrijven en instellingen bellen om te weten welke banen er zijn gecreëerd.: Eens per jaar (in april) enquêteert het team Onderzoek en Informatie van de gemeente Tilburg schriftelijk een groot deel van alle bekende bedrijven en instellingen voor de laatste werkgelegenheidscijfers. Als bedrijven niet reageren worden ze nagebeld."

Daar is op zich niks mis mee en die banengroei is natuurlijk prachtig. Maar wethouder Möller zou zich verre moeten houden om alles in het perspectief te plaatsen van de gemeentelijke nota’s, laat staan allerlei banenplannetjes van sommige fracties.

Reacties

11 reacties op “Möller zorgt voor duizenden banen”

 1. chris avatar
  chris

  schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  "Maar in de prakijk is de groei natuurlijk te danken aan de markt zelf"

  Zo natuurlijk is het niet dat de 'markt' dit soort ontwikkelingen autonoom in gang zet, hoe graag wethouder Moller dat vanuit zijn partijpolitieke achtergrond waarschijnlijk ook zou wensen. Toename van arbeidsplaatsen is vrijwel altijd deels een gevolg van overheidsbeleid, direct of indirect.

  Maar ja, je zit in de oppositie en dan is het glas natuurlijk halfleeg.

 3. arjen avatar
  arjen

  Maar Wies toch, als de overheid zomaar duizenden arbeidsplaatsen gaan scheppen in de markt, hebben we al die managers bij die bedrijven toch gewoon niet meer nodig!
  Vertel mij nou s welke overheidsactiviteiten hebben bijgedragen aan die nieuwe banen. Inhoud Wies.

 4. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Ik ken geen enkele manager met als doel het scheppen van banen. Wel managers die willen groeien. Maar dan wel groeien in omzet: meer omzet met minder werknemers.

  Daarnaast vind ik dat Tilburg zich langzaam ontwikkelt tot een aantrekkelijke en dynamische stad. Veel aandacht voor kunst en cultuur, lage woonlasten, betaalbare woningen, goede onderwijsinstellingen, goedkoop openbaar vervoer, groene omgeving, enzovoort. En volgens mij zien werkgevers dat ook en is Tilburg dus een serieuze optie om zich te vestigen of om er uit te breiden.

  Maar ik neem aan dat jij zinspeelt op harde cijfers – belastingverlaging voor bedrijven, goedkope bouwgrond o.i.d. – en daar weet ik inderdaad niks van. Misschien dat jullie daarover een voorstel kunnen presenteren? Dan rijzen die arbeidsplaatsen binnen de kortste keren misschien wel de pan uit.

 5. ruevert avatar
  ruevert

  @ Wies,
  "Daarnaast vind ik dat Tilburg zich langzaam ontwikkelt tot een aantrekkelijke en dynamische stad. Veel aandacht voor kunst en cultuur, lage woonlasten, betaalbare woningen, goede onderwijsinstellingen, goedkoop openbaar vervoer, groene omgeving, enzovoort."

  Wie betaalt dat?
  Keep on dreaming!
  In weerwil van de spilzucht van de quartaire sector is er een schamele toename van 2.5 %
  DUH

 6. arjen avatar
  arjen

  @ Wies: "Veel aandacht voor kunst en cultuur, lage woonlasten, betaalbare woningen, goede onderwijsinstellingen, goedkoop openbaar vervoer, groene omgeving, enzovoort. En volgens mij zien werkgevers dat ook en is Tilburg dus een serieuze optie om zich te vestigen of om er uit te breiden."

  Mee eens Wies, maar echt meetbaar is het niet en dat punt wou ik even maken. Jouw lijstje laat zich nog wel verder uitbreiden. Wat dacht je van een optimale bereikbaarheid door het niet door laten gaan van een Mall. Die eventuele miljoenen bezoekers (nou ja, tijdens een kredietcrisis en recessie komt er geen hond) slibben onze wegen dicht waardoor onze bedrijven niet meer bereikbaar zijn en hun hele hebben en houden verplaatsen naar elders.

 7. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Ik zeg niks !! Want anders wordt ik definitief geweerd van "deze inhoudelijke site".

  Nu ben ik via een iligale weg toch op TilburgZ
  tegen niemand doorgeven a.u.b.

 8. chris avatar
  chris

  Tilburg is donderdagavond in Den Haag niet gekozen tot de

 9. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Ruevert
  Wat levert 't op, dat lijkt mij een wezenlijkere vraag.

  @Arjen
  Je hoeft mij niet te overtuigen van de negatieve consequenties van de mall. Van mij mag 'ie wegblijven.

  Maar waarom moet volgens jou alles gemeten kunnen worden? Veel zaken waar jij als politicus beslissingen over neemt, zullen nooit in cijfers of statistieken uit te drukken zijn. Sterker nog: de wens van veel politici en bestuurders om doelen en doelstelling meetbaar ('SMART' … gadver) te formuleren is volgens mij de basis van veel kwaad. Neem de zorg. De kwaliteit van zorginstellingen moest transparant en meetbaar worden, zodat ziekenhuizen met elkaar konden gaan concureren. Maar hoe wil je dat in godsnaam meten, kwaliteit? Wiens uitgangspunten staan centraal.
  Of het effect van meer groen in de stad op leefbaarheid? Niet te meten, toch? Uberhaupt: leefbaarheid. Hoe definieer je dat? Zie de leefbaarometer van VROM. Mooi initiatief, maar 't blijft een subjectief instrument, waarvan de resultaten door tien politici op tien verschillende manieren worden geinterpreteerd.

 10. arjen avatar
  arjen

  Ik ben het helemaal met je eens Wies. De effecten van het lokaal beleid zijn ook niet altijd te meten. Exact om die reden moeten bestuurders zich die banengroei niet toemeten. Maar (natuurlijk) gaan ze er straks bij de verkiezingen mee aan de haal.
  En dat is jammer want het is natuurlijk de LST die iedereen scherp heeft gehouden.

 11. ruevert avatar
  ruevert

  @Wies,
  "Wat levert 't op, dat lijkt mij een wezenlijkere vraag. "
  Zijn we er bijna. Niet jouw oplossing.
  Wel een goed aanbod van kantoorlocaties en woonruimte voor directie en middenkader. Helaas hier heeft dit dorp niets te bieden. Overigens gaan de nieuwe bewoners bij gebrek aan geschikte huizen gezellig naar de dorpen in de omgeving waar groen en ruimte nog iets betekenen.