Geplaatst

17 oktober: dag tegen armoede

Op 17 oktober 2008 is het weer International Day for the Eradication of Poverty. In 1992 besloten de United Nations dat er meer aandacht moest komen voor armoede. Helaas heeft dat nog onvoldoende effect gehad en is armoede nog lang niet de wereld uit.

In het kader van deze dag tegen armoede vandaag alvast de volgende verzameling tips en goede ideeën:

LLiNK zorgt elke werkdag voor een praktisch idealistische tip in je mailbox, waarmee je de wereld net een beetje beter maakt! Geef je nu op en ontvang elke dag een goed voornemen!http://www.llink.nl/Juist-NU.1513.0.html

Tijdens het Tilburgse kwartiermakersfestival werd het kookboek ‘’koken zonder poen” gepresenteerd. Lekker was bijgaande salade.

http://www.kwartiermakersfestival-mb.nl/editie-2008/koken-zonder-poen/

Nog meer goedkoop en lekker (uit) eten:

http://www.spinttilburg.nl/eten_drinken.html

Goedkope kleding

http://www.spinttilburg.nl/kleding.html

Goedkoper bellen:

Belt u vanaf een vaste KPN aansluiting, dan is het mogelijk dat bellen naar een 0900-nummer soms goedkoper is dan een ander nummer. Belt u een 0900-nummer tegen lokaal tarief dan betaalt u (ongeacht of u gratis belt naar vaste nummers) 2,93 cent per minuut, maar er zijn ook 0900-nummers van 1 cent per minuut. Maar veel "dienstverlenende" bedrijven en instellingen kunnen vaak alleen nog bereikt worden via – vaak dure – 0900-nummers, van 5, 15 of zelfs 30 cent per minuut. Sinds kort echter kunnen veel van die dure nummers "omzeild" worden, namelijk via VraagAlex.nl , te vinden op: http://www.vraagalex.nl/0900-lijst.html#z  Over het algemeen is een 0900-nummer duurder dan de alternatieven zoals deze worden aan-geboden op www.VraagAlex.nl en kunt u dus beter naar het alternatief bellen. VraagAlex controleert dagelijks haar bestanden om u van de meest actuele informatie te voorzien. Bij VraagAlex.nl worden bovendien de eventuele (GRATIS) Antwoordnummers en – uiteraard-  de websites van die bedrijven en instellingen vermeld.In een aantal gevallen dient u zich – nadat u enkele keren hetzelfde telefoonnummer hebt gebeld -te registreren (dat kan gratis en snel).

Sta op tegen armoede wereldwijd:

http://www.een.nl/?id=142

http://www.millenniumdoelen.nl/page.php?page=1&menu=1

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

18 reacties op “17 oktober: dag tegen armoede”

 1. arjen avatar
  arjen

  Van okter-dokter kreeg ik nog wat meer tips voor de smalle beurs. Die spreken me als ervaringsdeskundige bijzonder aan. Komen ze:

  Water
  Prijs

 2. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Opvallend dat die linkse lui wroeging krijgen van de jarenlange eigen tereur van die salonsocialisten.

  Hoe zou het komen dat er zoveel armoede is ?

 3. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Harm Snoeren
  Wie is Harm Snoeren dat hij denkt mij te beschuldigen van wroeging , salonsocialist ben, terreur uitvoer en de schuld ben van armoede in de wereld? Ik heb er genoeg van mij voortdurend voor alles en nog wat uit te moeten laten maken. Als je echt een vent ben kom je dinsdagavond a.s. op bezoek bij mijn fractie en kun je met mij en mijn fractiegenoten in discussie over bijvoorbeeld het armoedebeleid van deze gemeente of over de honger in de wereld of wellicht de kredietcrisis?

 4. try avatar
  try

  Groen links gaat ermee akkoord dat er maar liefst 1 miljoen euro per jaar besteed gaat worden aan gratis heroineverstrekking aan crimineel tuig in Tilburg. Had dat geld aan armoedebestrijding besteed dan had ik jullie geloofd. 20 junks hun verslaving helpen in stand houden of een paar honderd eerlijk mensen helpen die het echt moeilijk hebben…ik zou het wel weten.
  Harm Snoeren heeft volkomen gelijk.

 5. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Try
  Inhoudeljke argumenten daar gaat het inderdaad om, dank Try.Er gaan ook miljoenen naar het Tilburgse armoedebeleid Try. Op alle mogelijke manieren is het mogeljk inkomensondersteuning te krijgen als je op of onder de armoedegrens zit en de raad heeft er ook voor gepleit mensen net boven het minimum die het moeilijk hebben te ondersteunen, hiervoor wordt voor 2009 extra geld uitgetrokken.Die miljoen voor de vrije hero

 6. try avatar
  try

  Maar beste Marjo; waarom op deze manier? een verslaving in stand houden met uitzicht op wat?? Ooit -en dat weet jij ook- wordt er in Den Haag iemand wakker en trekt de stekker uit dit soort subsidies. En dan? wat is er dan bereikt voor een verslaafde? helemaal niets…..heeft alleen een hoop geld gekost. En iemand belonen om te voorkomen dat hij of zij crimineel gedrag vertoont kun je echt aan niemand uitleggen. Ik snap het echt niet! Waarom niet verplicht afkikken en dan later zo iemand in dienst nemen van de gemeente?? (ik snap ook wel dat geen werkgever staat te springen om iemand met zo’n verleden). Je wil mensen toch een menswaardig bestaan bieden? Dat bereik je echt niet met pappen en nat houden! Nogmaals ik snap het niet, en mensen die iedere week hun pakketje bij de voedselbank ophalen al helemaal niet.
  Bovendien is het maar de vraag of het probleem daarmee opgelost is.
  Geld kun je maar eenmaal uitgeven en dan herhaal ik wederom; kies je ervoor om een verslaving van 20 criminelen in stand te houden, of kies je ervoor om een grote groep mensen te helpen die het echt nodig hebben? Vreemd dat nagenoeg alle burgers daar anders over denkt dan een klein groepje politici.
  Ton Rijnen

 7. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Try
  Ja, ik kan me die reactie ook goed voorstellen. Uit onderzoeken en ervaring en experimenten van afgelopen jaren blijkt dat er een groep is die niet kan afkicken. Er zijn meerdere sites te vinden waarover informatie hierover te vinden is. Als je deze groep (in Tilburg zo’n 20 mensen) op deze manier uit de criminaliteit haalt en ze een iets menselijker bestaan biedt heb ik daar geen problemen mee (ik zie het zeker niet als beloning en de mensen zelf ervaren het ook niet zo; het geeft ze de gelegenheid eindelijk eens een klein beetje rust te hebben en wellicht hun leven op orde te krijgen). Maar het zijn lastige keuzes om te maken daarin heb je wel gelijk, mijn visie op de taak van de overheid is wellicht een andere dan die van jou?

 8. try avatar
  try

  Marjo; onze visies zouden hetzelfde moeten zijn, alleen wijk jij van de spelregels af die we hier in Nederland bedacht hebben!
  Ons sociale stelsel is een vangnet; mensen die het tijdelijk moeilijk hebben opvangen en helpen, maar altijd met een einddoel: zelfstandig verder kunnen. Wat er nu gebeurt is dat er geen einddoel is; je houdt de boel in stand! Want ooit stopt deze vorm van pamperen en dan?? Wat hebben jullie dan bereikt? Niets…. een hoop geld weggegooid wat veel beter besteed kan worden. Mensen zeggen mij ook wel eens “en als het jou kind zou zijn”. Nou dan zou ik niet willen dat de overheid zijn verslaving in stand houdt, dan wil ik dat hij via een hele lange en moeilijke weg uiteindelijk in staat is om ooit weer voor zichzelf te kunnen zorgen en clean is.
  Dit zijn domme (en ik druk me voorzichtig uit) korte termijnoplossingen. Kom met een stucturele oplossing en niet de makkelijkste weg! Het onderwerp gaat over armoede, en dat is er best is onze stad. Ook veel mensen -waaronder bejaarden- die net niet arm genoeg zijn. Besteed daar liever al dat geld aan. En criminelen? Die horen in de gevangenis thuis, en als ze niet willen leren, dan heel lang in die gevangenis. Ons belastinggeld op deze manier verkwisten is te gek voor woorden!

  Ton Rijnen

 9. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Ik ben het met je eens Ton behalve dan dat er een kleine groep is voor wie dat alles niet op blijkt te gaan en daar doen we ook wat mee.
  Wat armoedebeleid betreft:De groep mensen die jij noemt, bijvoorbeeld bejaarden die alleen AOW hebben is in beeld en zal middels een aantal maatregelen uit het armoedebeleid ook worden benaderd bijvoorbeeld voor lidmaatschap bibliotheek of sportdeelname. Ook hebben ze aan de collectieve ziektekostenpremie kunnen meedoen. De task-force armoede2 zal in november met voorstellen komen voor aanvullende maatregelen voor het huidige armoedebeleid.

 10. try avatar
  try

  Goed dat jullie de groep ‘bijna-armen’ in beeld hebben en helpen. Ik denk ook aan eenzame bejaarden, dat is ook een vorm van armoede.
  Kortom er is nog veel te doen!
  En juist daarom vind ik het onverteerbaar dat er kostbaar geld naar een zeer kleine groep verslaafde criminelen gaat. Dat is mij echt een doorn in het oog. In alle landen om ons heen vallen ze van hun stoel als je dit verteld! Ik kijk uit naar de dag dat dit soort voorzieningen stopt.
  Goed ik dank je voor deze dialoog en wens je een goed weekend.

  Ton Rijnen

 11. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Marjo Frenk
  Wie is Harm Snoeren dat hij denkt mij te beschuldigen van wroeging , salonsocialist ben, terreur uitvoer en de schuld ben van armoede in de wereld? Ik heb er genoeg van mij voortdurend voor alles en nog wat uit te moeten laten maken.

  Wie is Marjo Frenk als ze denkt mij te kunnen weerhouden van mijn openlijke kritiek op die linkse salon-socialisten.Ik heb er genoeg van door jullie uitgeknepen te worden als een citroen.

  Ik hoor dat soort lui als jullie al decenia lang praten over van alles en nog wat maar je hebt het vrijwel nooit over de goed oppassende en hardwerkende mensen zoals ik.

  Jullie hebben het altijd over jullie speeltjes en die kosten nogal wat.
  Altijd de mond vol over van alles en nog wat, wat hebben jullie de afgelopen 7 jaar gepresteerd , Wat heeft Mevis gedaan

  Nou niks voor mij dat verzeker ik je.
  Na 35 Jaar hard gewerkt te hebben mocht ik naar een reintegratiebureau
  Opbrengst Noppes of toch wel het bureau is er beter van geworden maar ik niet.

  Ga toch lekker op een eiland zitten zweven samen met die linkse PvdA broeders onder aanvoering van Jan de Zwammer !!

 12. avatar
  Anoniem

  Er was eens een vrouw van 27 jaar oud. Zij had net haar eerste zoon gebaard en genoot met volle teugen van haar nieuwe gezinnetje. Ook in haar zwangerschap, die voorspoedig verliep, genoot zij. Tenminste, dat dacht zij.
  Haar consumptiedrift beperkte zich niet alleen tot het kopen van zwangerschapskleding en nieuwe dingen voor de aanstaande baby, maar het uitte zich ook in het nuttigen van de vele lekkere dingen die zij voorgeschoteld kreeg. Men kan zo zeggen dat zij haar hormonen niet in de hand had en dat zij derhalve niet in staat was om NEE te zeggen. Vele mede-consumenten moedigden haar immers aan door te zeggen dat zij nu voor twee moest eten.
  Natuurlijk was er ook dat stemmetje diep van binnen dat zei dat het helemaal niet goed was voor haar en haar ongeboren kind, maar dat stemmetje was zo zwak en die hormonen en de argumenten van haar mede-consumenten des te sterker.
  “Het zou wel over gaan als haar kind eenmaal geboren zou zijn”, dacht zij, een poging wagend zichzelf te ontdoen van haar schuldgevoel.
  Want die consumptiedrift was als gif, niet alleen voor haar lichaam, maar ook voor haar geest.
  Zij verloor een aantal waardevolle normen uit het oog.
  Immers, toen zij nog thuis woonde, had zij het ook niet breed, een ouder die in de bijstand zat, die het eigen huis moest verkopen,……een tijd waar zij in tweedehands kleding

 13. avatar
  Anoniem

  Er was eens een vrouw van 27 jaar oud. Zij had net haar eerste zoon gebaard en genoot met volle teugen van haar nieuwe gezinnetje. Ook in haar zwangerschap, die voorspoedig verliep, genoot zij. Tenminste, dat dacht zij.
  Haar consumptiedrift beperkte zich niet alleen tot het kopen van zwangerschapskleding en nieuwe dingen voor de aanstaande baby, maar het uitte zich ook in het nuttigen van de vele lekkere dingen die zij voorgeschoteld kreeg. Men kan zo zeggen dat zij haar hormonen niet in de hand had en dat zij derhalve niet in staat was om NEE te zeggen. Vele mede-consumenten moedigden haar immers aan door te zeggen dat zij nu voor twee moest eten.
  Natuurlijk was er ook dat stemmetje diep van binnen dat zei dat het helemaal niet goed was voor haar en haar ongeboren kind, maar dat stemmetje was zo zwak en die hormonen en de argumenten van haar mede-consumenten des te sterker.
  “Het zou wel over gaan als haar kind eenmaal geboren zou zijn”, dacht zij, een poging wagend zichzelf te ontdoen van haar schuldgevoel.
  Want die consumptiedrift was als gif, niet alleen voor haar lichaam, maar ook voor haar geest.
  Zij verloor een aantal waardevolle normen uit het oog.
  Immers, toen zij nog thuis woonde, had zij het ook niet breed, een ouder die in de bijstand zat, die het eigen huis moest verkopen,……een tijd waar zij in tweedehands kleding rondliep en vaak 4 maal per week hetzelfde moest eten omdat op dat moment toevallig die groenten in de aanbieding waren.
  Toch was zij toen niet ongelukkig door de materie die zij niet had, eerder was zij ongelukkig om de geestelijke beperkingen die mensen haar gaven door alleen aan zichzelf te denken. Maar zij telde desondanks toch altijd haar zegeningen.
  Ipv. nu haar zegeningen te tellen,… dat haar eerste kind op komst was, dat zij gelukkig was met haar geliefde, vrat zij zich vol.

  Wat het haar gebracht heeft? Dat haar gewicht toenam tot bijna 120 kilo, dat eigenwaarde tot een dieptepunt zakte, zij niet meer kon genieten van al het mooie wat het leven haar gebracht had.
  Haar consumptiedrift had haar een leegte gebracht, die zij opvulde met eten.

  De overheid dient mensen zoals zij te beschermen, maar zij hadden het te druk om regels en wetten te maken opdat zij n

 14. avatar
  Aldert van der Burg

  Er was eens een vrouw van 27 jaar oud. Zij had net haar eerste zoon gebaard en genoot met volle teugen van haar nieuwe gezinnetje. Ook in haar zwangerschap, die voorspoedig verliep, genoot zij. Tenminste, dat dacht zij.
  Haar consumptiedrift beperkte zich niet alleen tot het kopen van zwangerschapskleding en nieuwe dingen voor de aanstaande baby, maar het uitte zich ook in het nuttigen van de vele lekkere dingen die zij voorgeschoteld kreeg. Men kan zo zeggen dat zij haar hormonen niet in de hand had en dat zij derhalve niet in staat was om NEE te zeggen. Vele mede-consumenten moedigden haar immers aan door te zeggen dat zij nu voor twee moest eten.
  Natuurlijk was er ook dat stemmetje diep van binnen dat zei dat het helemaal niet goed was voor haar en haar ongeboren kind, maar dat stemmetje was zo zwak en die hormonen en de argumenten van haar mede-consumenten des te sterker.
  “Het zou wel over gaan als haar kind eenmaal geboren zou zijn”, dacht zij, een poging wagend zichzelf te ontdoen van haar schuldgevoel.
  Want die consumptiedrift was als gif, niet alleen voor haar lichaam, maar ook voor haar geest.
  Zij verloor een aantal waardevolle normen uit het oog.
  Immers, toen zij nog thuis woonde, had zij het ook niet breed, een ouder die in de bijstand zat, die het eigen huis moest verkopen,……een tijd waar zij in tweedehands kleding rondliep en vaak 4 maal per week hetzelfde moest eten omdat op dat moment toevallig die groenten in de aanbieding waren.
  Toch was zij toen niet ongelukkig door de materie die zij niet had, eerder was zij ongelukkig om de geestelijke beperkingen die mensen haar gaven door alleen aan zichzelf te denken. Maar zij telde desondanks toch altijd haar zegeningen.
  Ipv. nu haar zegeningen te tellen,… dat haar eerste kind op komst was, dat zij gelukkig was met haar geliefde, vrat zij zich vol.

  Wat het haar gebracht heeft? Dat haar gewicht toenam tot bijna 120 kilo, dat eigenwaarde tot een dieptepunt zakte, zij niet meer kon genieten van al het mooie wat het leven haar gebracht had.
  Haar consumptiedrift had haar een leegte gebracht, die zij opvulde met eten.

  De overheid dient mensen zoals zij te beschermen, maar zij hadden het te druk om regels en wetten te maken opdat zij n

 15. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  armoede lijkt ook tot een soort dementia repetitia te leiden

 16. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  je moet voor dat koken zonder poen wel eerst een flinke voorraad aanleggen.
  koken zonder poen doe je door alle minima een volkstuintje te geven, scheelt je zo al 300 euro op jaarbasis zonder aftrek van de 125 euro investering aan pacht en zaad

  bellen gratis en goedkoop doe je met Skype, moet je wel een pc met internetverbinding hebben.
  een mediumabbonnement internet is 30 euro per maand, heb je een redelijk snelle en goede verbinding. als al je vrienden en kennisen ook skype hebben zit je gebeiteld
  men kan veel per e-mail doen

  kleding komt om de 10 jaar in de retro, ben dus zuinig op je kleding en hang ze weg voor een tijdje en je kunt ze weer eens zelf hergebruiken

 17. avatar
  Anoniem

  nee onkundoloog, armoede leidt niet tot een soort dementia repetitia.
  Alleen hapert deze site bij tijd en wijle en dat is funest voor iemand die de 12 uur die een dag heeft ten volle wil benutten.

  -internet leidt ook tot geestelijke armoede, want je weet nooit 100 % zeker wie je aan de andere lijn hebt.
  Ga eens de straat op en spreek met mensen in levende lijve, daar steek je veel meer van op.

 18. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @renee
  voortdurend op straat, spreek zeer veel mensen
  bij mij heeft de dag 24 uur, waarvan ik 8 uur slaap en tijdens die slaap allerlei mensen ontmoet en mee praat
  ik kom zelfs in hemelse oorden tijdens die nachtelijke uitjes en schop daar die verveelde goden in het kruis
  nee, nee 24 uur per dag bezig

  maar ik had vandaag mijn grote schoenen aan en zag je tenen niet omdat ik mijn neus teveel in de wind stak en en en………….
  oh ja
  en en en………..