Geplaatst

Tilburgse Mall (loten) . . . . ofwel Tilburgse soappolitiek

De partijen, die vlak voor de raadsverkiezingen van 2006 het hardst riepen dat zij het allemaal anders en beter zouden doen en zich absoluut niet in zouden laten met politieke spelletjes, vallen nu door de mand. Lees en oordeel zelf wat u van dit 400.000 euro kostende toneelstukje vindt!

Wat een knullig gedoe zeg, die besluitvorming over de Mall. Het begon al met het nieuwe coalitieakkoord. PvdA, SP, VVD en GL spraken met elkaar af dat "ieder vrij was om te beslissen over de Mall". Het staat er natuurlijk wat anders, maar het komt er op neer dat "als we het samen niet eens zijn, blijven we elkaar toch omarmen". Het ligt er dik bovenop, dat het college niet unaniem was in haar besluitvorming om de Mall door te zetten. Dat vormt ook geen probleem: zonder de drie zetels van Groen Links bleef er in de Raad toch nog een meerderheid van 20/39 zetels over. Hoe de verhoudingen in het college precies liggen zullen we niet te weten komen. Dat proces speelt zich af in de boezem van het college. Dan is de gemeenteraad aan zet! Raadsleden worden geacht te stemmen "zonder last of ruggespraak" (deze zinsnede is letterlijk overgenomen uit de wet) en moeten, zo denk ik er over, hun besluitvorming baseren op argumenten. Je weegt plussen en minnen tegen elkaar af en hakt dan de knoop door: Voor of Tegen.

Had u gedacht dus!

Zo presteerde GL het om al voor de troepen uit te lopen. De drie raadsleden zeiden op voorhand NeeN en baseerden hun mening op de door henzelf verzonnen conclusie van "dat het wel heel slecht zal zijn voor het milieu etc. etc.". Van het CDA, thans oppositiepartij en aanvankelijk als coalitiepartner razend enthousiast, had ik toch wat meer verwacht dan alleen maar een rancuneus NeeN gebaseerd op de gedachte  "dat  het college niet aan een meerderheid geholpen mag worden". De SP in de Raad (saillant detail: de SP wethouders zijn voor)  laat weten "tegen" te zijn, maar vergat daarbij even dat door deze keuze de LST een sleutelpositie kreeg toebedeeld. Helemaal te bont maakte het daarna de LST, die bij monde van haar fractievoorzitter laat weten, "dat er nog heel wat in zijn richting geschoven moet worden, vooraleer hij akkoord gaat" (citaat Brabants Dagblad). Om de Mall te redden wordt er door de resterende coalitie van PvdA, SP en VVD een "nieuw" idee geuit: jawel, een referendum! Kosten maar liefst ca. 400.000 euro! De TVP heeft al eerder, rond half augustus ideeën geopperd over het betrekken van de bevolking bij de keuze wel of geen Mall, maar dat werd toen, voornamelijk door de PvdA én LST afgeschoten als respectievelijk onzinnig en amateuristisch! De LST ging in die bewuste commissievergadering zelfs zover door te zeggen, dat zij de door haar gestelde (één dag later dan de TVP) officiële vragen over een referendum alleen maar ingediend had om de ideeën van de TVP te riducaliseren. Het verslag daarover is letterlijk te raadplegen op de site van de Raad online! En nu moet er dus een geldverslindend referendum komen. Alleen maar omdat Smolders NeeN zegt tegen de Mall.

Wat een in en intens triest verhaal! Partijbelang en rancune winnen het van het gezond verstand. Heel erg knullig allemaal en jammer voor Tilburg. Als deze besluitvorming tekenend is voor de politieke besluitvorming in Tilburg en ik vrees dat dat zo is, toont dat haarfijn aan, dat er in de Tilburgse politiek echt iets moet gaan veranderen. Besluitvorming moet plaatsvinden op basis van argumenten en mag nooit gebaseerd zijn op politieke spelletjes. Daarvoor zijn de belangen te groot en bovenal, de burgers van Tilburg verdienen dat laatste niet!

Loes Dielissen, fractievoorzitter Tilburgse Volkspartij (TVP)

 

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

43 reacties op “Tilburgse Mall (loten) . . . . ofwel Tilburgse soappolitiek”

 1. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Volgens mij zit je een eind in de goede richting Loes…

 2. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  wat woorden er toch een hoop woorden aan die mall vuil gemaakt
  kijk naar de geschiedenis en naar het nu
  zie hoe die econiomie van meer en meer en groter en groter tot een financi

 3. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken tilburger
  Nu zak je toch echt door het ijs als fatsoenrakker… nu is het blijkbaar prima als de TVP-leidster haar collega’s uitmaakt voor malloten! Ga toch gauw een end fietsen.

 4. henk avatar
  henk

  Ja, dat is een goed idee: fietsen! Ik ga fietstochten organiseren langs en door de natuur in de malle gemeente Tilburg.

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  In dit geval kan ik Loes goed volgen. Het ergste is dat er (voornamelijk) om politieke redenen ‘neen’ wordt gezegd,niet vanuit de inhoud (uitgezonderd GL misschien, maar ook GL wil het onderzoek niet eens de kans geven om aannemelijk te maken dat milieuproblematiek oplosbaar kan zijn.)Want de inhoud(de hele riedel van duurzaamheid, milieu, flankerend beleid, complementariteit, bereikbaarheid etc) kan de raad zelf voor een belangrijk deel bepalen door de mitsen maaren die als voorwaarden zijn gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek.Aan die voorwaarden kan elke partij zijn steentje bijdragen en de exacte boodschap die wordt meegegeven bepalen we in meerderheid in de raad.

  Politiek bedrijven is naar mijn idee echt iets anders dan politieke spelletjes spelen, iets anders dan jennen.En daar gaat het meer en meer op lijken.Niet de inhoud,niet de visie op de stad van de toekomst staat centraal, maar plat opportunisme.

 6. arjen avatar
  arjen

  Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) van Antwerpen is niet positief over de Wijnegem Shopping Center door in een krant te stellen dat zijn grootste frustratie is dat hij het Center niet kan afschaffen. Intussen is de storm weer gaan liggen. ‘De Meir betekent geen concurrentie voor het Wijnegem Shopping Centrum’, zegt Luc Ardies van Unizo. ‘Het zijn de kleintjes als de Abdijstraat op ’t Kiel, de Turnhoutsebaan in Borgerhout en de Bredabaan in Merksem die eraan ten onder zijn gegaan.’
  @tine
  lees in het BD: Volgens Lauwerier en Blaauwbroek is de LST eigenlijk voor de mall, maar dwarsboomt de partij om politieke redenen de coalitie.
  Waar baseren jouw collega’s dat op, Tine?

 7. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Loes,

  Dat jij durft te spreken over mal(loten )
  van de VVd naar de TVP en dan graag aan willen wippen bij Trots Op Nederland

  Mooie sier met een foto samen met Rita ( fotoshop!! )
  Trots op Nederland meld vervolgens doodleuk dat e.e.a. helemaal niet zeker is of beter gezegd helemaal niet zeker.

  Wie gelooft nu zoeen type die ook maar wat roept en schreeuwt en al jaren aan het verliezen is.

  Bah wat een gelul daar in Tilburg

 8. avatar
  Titane en Bandirah – ABRAXAS

  Henk,
  Kun je die fietstochten ook organiseren voor jeugd tussen 12 en 16 jaar oud in het weekend en dan specifief voor de adhd-kinderen (en andere aanverwante stoornissen? Ben ervan overtuigd dat in deze groep je veel vrijwilligers (ouders)kunt vinden die meefietsen en het nuttig vinden om hun kinderen iets van de natuur bij te brengen. Natuur heeft een rustgevende werking op deze kinderen. 1 vrijwilliger heb je alvast al :).Ik hoor het graag van je.

 9. avatar
  Redactie TilburgZ

  Tine, je zegt dat politiek bedrijven iets anders is dan politieke spelletjes spelen, daar ben ik het volkomen mee eens.
  Blijft bij mij de vraag waarom jullie fractie het aan de lopende band doet en persoonlijke vetes uitvecht over de ruggen van Tilburgers.

 10. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Geen sprake van politiek spelletjes Loes, mijn fractie heeft zoals dat hoort aan de coalitiepartijen laten weten dat maandag 22 september met ons standpunt naar buiten zouden komen en dat standpunt (volgens mij gebaseerd op goede argumenten) voordat we met de pers hierover spraken met de coalitiepartners gedeeld. Volgens mij is dat helemaal zoals je met elkaar om behoort te gaan en is er geen spelletje gespeeld.

 11. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Renee

  Tine, je zegt dat politiek bedrijven iets anders is dan politieke spelletjes spelen, daar ben ik het volkomen mee eens.
  Blijft bij mij de vraag waarom jullie fractie het aan de lopende band doet en persoonlijke vetes uitvecht over de ruggen van Tilburgers.

  EN DE LST DAN???? Walgelijk!

 12. chris avatar
  chris

  EN DE LST DAN???? Walgelijk!
  betrokken tilburger je bent een baby. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

 13. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Loes
  Schrijf jij onder pseudoniem in het BD? Vandaag een stukje met letterlijk uit deze column overgenomen strofes.Wie is er hier nu eigenlijk een malloot?

 14. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  rustig rustig dames,niet kijven wijven, verlaag je niet tot een moddergevecht in de groenstraat,

 15. arjen avatar
  arjen

  Zeg onkundoloog, ik weet niet waarom jij er steeds de groenstraat bij haalt? Jij komt vast nooit in dat soort buurten, toch? Het is al zwak genoeg om onder een pseudoniem te reageren.

 16. avatar
  Anoniem

  Marjo, bij deze ben ik het volkomen met je eens :). Wist je overigens dat hier op TilburgZ alleen LST-leden, jijzelf en Tine van de Weyer het lef hebben om zonder pseudoniem te reageren?
  Dat zal bij het BD niet anders zijn.

 17. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @arjen
  dat wilde ik ook al zeggen van iemand die dat pseudoniem gebruikt en hier wild om zich heen slaat, het is een verwijzing daarnaar, die manvrouw
  ik kom heus wel in die buurten, nooit echter zonder honkbalknuppel met een roestige spijker eruit stekend
  ik kan beter mijn echte naam niet noemen, die zal keer op keer voor verwarring zorgen.
  Kees Karel Kuiper
  afgekort KKK
  ik zal verwijzingen over me heen krijgen richting henk kuiper, of hij zal zich keer op keer moeten verdedigen zeggende geen familie van mij te zijn
  of ik zal verwijzingen over me heen krijgen m.b.t. de Klux Kluk Klan

  Nee arjen, laat mij maar onkundoloog zijn en blijven
  maar ruevert vind het heerlijk dat iemand haarhemd uit de wind houdt

 18. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  ik bedoelde KluKKluK

 19. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Reden om onder pseudoniem te reageren is dat anders het modder gooien van H.S. en kameraden begint en geen zin daar in!

 20. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @arjen
  maar waar heb jij je pseudoniem dan vandaan?
  zoals shakespeare al zij
  what’s in a name
  jen jij graag arjen of wordt je veel gejend?
  grapje, kon het even niet laten

 21. arjen avatar
  arjen

  Hoezo onkundoloog, zit ik te jennen?

 22. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @arjen
  of je wordt gejend
  een van de twee
  en ik weet het niet
  want onkundoloog
  vandaar dit pseudoniem
  en ik sluit me aan bij Betrokken Tilburger

 23. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Ik ben regelmatig onderwerp van gejen van het geschreeuw van Lijst Schreeuwerig Taalgebruik; maar zou nooit Arjen persoonlijk aanvullen…

  Stel alleen graag de uitspraken van zijn grote leider en voorbeeld ter discussie.

  Want nogmaals: ARJEN is echt een politicus die ik kan waarderen. Het geschreeuw van de grote baas, dat is iets waar hij aan zou moeten werken!!! Arjen, echt… denk na… Richt desnoods zelf iets op! De LSR bijvoorbeeld…

 24. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Lijst Smolders Rotterdam?

 25. ruevert avatar
  ruevert

  Gaap,
  de reacties van bovenstaande scribenten zijn zo saai en zinloos

 26. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Oh Ruevert, was iedereen maar zo interessant, virtuoos en intellectueel als jij! En je kent zoveel moeilijke woorden voor makkelijke dingen, echt heel knap! Ik weet niet wie je bent, maar ik zou willen dat ik jou was (Veldhuis & Kemper, 2003)!

 27. ruevert avatar
  ruevert

  @Wies,
  nu nog lering trekken van alle stichtelijke woorden die geuit worden om onze vertegenwoordigers in de politiek uit hun glazen stolp te halen en weer meer oog te hebben van wat er zoal in dit dorp gebeurt.
  Is er nog hoop???? (NH jaren 70)

 28. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @ruevert
  geeuw gaap

 29. jan van esch avatar
  jan van esch

  @ Renee
  Volgens mij gebruik ik ook geen pseudoniem.
  Maar ik ben effe weg geweest van TilburgZ dus snap dat je me niet noemt in het rijtje.
  @Arjen
  Als je (lees H.S.) stelt dat je voor de Mall bent als aan jouw wensen wordt voldaan dan ben je in ieder geval niet tegen een onderzoek om te kijken of die haalbaar zijn. Dus kan ik Laurier en Blauwbroek goed volgen. Leg uit, is dit een politieke of inhoudelijke benadering van de LST?

 30. arjen avatar
  arjen

  @ Jan van Esch.
  Er wordt niet voldaan aan onze wensen. (Er wordt zelfs helemaal niet op in gegaan). En los van die genoemde punten zijn er nog bezwaren te over.

 31. Wereldburger II avatar
  Wereldburger II

  Riducaliseren, Loes, is het mooiste woord dat ik in jaren heb gelezen. Ridiculiseren kenden we al, radicaliseren is het werkwoord voor het bedrijven van het soort politiek die we kennen van LPF en LST. Dit trekt beide werkwoorden mooi samen. Maar het imago van de politiek is het leidend voorwerp.

 32. arjen avatar
  arjen

  Onkundoloog, betrokkentilburger, wereldburger II en andere internetverslaafden op dit forum… heerlijk dat jullie altijd de LST er bij halen. Bij elk onderwerp, op elk moment. Wat een gratis aandacht. En, o,o,o,o,o, wat voel ik me toch gejend. Stelletje MALLERTjes!

 33. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  Ik steun elk referendum van harte, of dat nu 400.000 euro kost of niet. Er wordt door onze bestuurders al genoeg over de balk gesmeten, dus als dat de prijs van werkelijke democratie is, dan is dat maar zo.

  Daarnaast lijkt me deze materie een uitgelezen kans om de Tilburgers zelf eens te laten beslissn wat er gebeurt, want jullie "volksvertegenwoordigers" komen er kennelijk niet uit en een groot deel van de bevolking ziet helemaal niets in een Mall.

  Knullig is het inderdaad allemaal zeer, maar dat vind ik van vrijwel ALLES wat de Tilburgse politiek in elkaar flanst: Loes en de TVP incluus. Kennelijk halen onze lokale volksvertegenwoordigers niet het niveau wat benodigd is voor het besturen van een stad als Tilburg.

  Bekrompen denkwerk, sullige "oplossingen", drama, doof voor de mening van de bevolking, zinloze infrastructurele prestige-projecten, privacy-schendende onderdrukkingsmaatregelen (zoals 100% verkeerscontroles als ONSCHULDIGE mensen 's avonds van hun werk afkomen of 's middags in de eigen woonwijk boodschappen gaan doen), ronddraaiend huis…etc..

  Erg pretentieus allemaal (de "grote stad Tilburg") en bijzonder amateuristisch uitgevoerd. Jullie zijn ALLEMAAL prutsers (enkele uitzonderingen daargelaten).

  Loes vindt het "soappolitiek"… De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet…

 34. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  ho ho aryen
  volgens mij heb ik er de lst nog niet bijgehaald hier op tilburgz,
  nou ok

 35. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @C21H30O2
  nav je opmerking :’zoals 100% verkeerscontroles als ONSCHULDIGE mensen ’s avonds van hun werk afkomen of ’s middags in de eigen woonwijk boodschappen gaan doen’

  wil ik je toch graag attenderen op het bericht in BD van vandaag:
  ‘bij een grote verkeerscontrole in Tilburg-Noord zijn tien auto’s in beslag genomen en 3676 euro aan openstaande vorderingen ge

 36. arjen avatar
  arjen

  @Tine: 'Na ruim drie weken werken aan de Heuvelring in de Tilburgse binnenstad is de conclusie duidelijk: de alom verwachte verkeerschaos blijft uit. "

  Zie je nu wel Tine dat de Heuvel autovrij kan zijn!

 37. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ arjen

  Misschien is dit een iets te voorbarige conclusie voor de langere termijn Arjen. Er gaat natuurlijk nog steeds verkeer over de Heuvel. Bovendien worden de bussen omgeleid.Maar ik zou zegen: leg je conclusies eens voor bij Fred van Nistelrooy de projectleider vd Cityring zou ik zeggen.

 38. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  @Tine van de Weyer,

  Uiteraard is de brave burger blij met en gediend door het in de kraag vatten van minder onschuldige burgers, maar deze brave burger kan het niet goed hebben dat iedereen wordt lastiggevallen door inadequate reguliere opsporingsmethoden, waardoor dergelijke totalitair aandoende alternatieven worden gebezigd. Immers: men weet toch de namen van de lieden met openstaande vorderingen! Omdat de overheid kennelijk niet in staat is deze lieden op te sporen zonder de rest van de mensen lastig te vallen, moeten wij maar genoegen nemen met deze controles.

  Daarnaast zou het hele circus niet zo uitgebreid hoeven zijn als het enkel om openstaande vorderingen e.d. zou gaan. Auto’s van keurige Moeders met kinderen, boodschapjes achterin, worden nagetrokken, doorzocht en er wordt uitgebreid bekeken of nog een boete voor het een of ander kan worden uitgeschreven. Tevens kost zo’n controle ook nog eens veel meer dan 3676 euro om te organiseren…

  Uw motivatie is een mooi voorbeeld van het verkopen van schijnveiligheid aan de bevolking met als kostprijs privacy en vrijheid. Ik vind dat de politie enkel bij gerede verdenking zo mag optreden, maar dat is uiteraard mijn persoonlijke mening.

  Ik durf hier keihard te stellen dat de Tilburgse politiek -en de nationale- met regelmaat volstrekt doof is voor de mening van de bevolking, of te prutserig om tijdig met pasklare oplossingen te komen… Wederom gewoon mijn persoonlijke mening…

  Wat betreft dat leuke representatieve onderzoek van Intomart GfK, vraag ik me af wie het onderzoek heeft betaald en hoe de vraagstelling in elkaar stak alvorens het onderzoek op waarde te kunnen schatten. Ik zal eens kijken of ik erachter kan komen. Bovendien: als een referendum eenzelfde resultaat oplevert, dan moeten we het gewoon doen!

  Ik vind dat de kosten van de herinrichting/ cityring niet tegen de baten opwegen en had gehoopt op creatievere, grootstedelijkere, betere oplossingen. Er is nu weinig veranderd tegen zeer hoge kosten. Die geinige lantaarnpaaltjes op de spoorlaan (met die kleurenledjes) wat kosten die nu per stuk?

  Riolering- en wegdekonderhoud ga ik uiteraard niet als zinloos betitelen, noch het uitvoeren van verschillende zaken in een meer efficient integraalpakket, noch het bevorderen van doorstroming (wat toegegeven is geslaagd) maar dat weet u zelf ook wel toch?

  Uw liefde voor ronddraaiende huizen is mij bekend, helaas deel ik deze niet met u, evenals vele Tilburgers deze niet met u delen. Wederom gaat het om kosten/ baten: waarom is er geen geld voor de kinderboerderijen en wel voor een ronddraaiend huis?

 39. arjen avatar
  arjen

  @ C21H30O2.. zie mijn stukje Propaganda voor de Mall

 40. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  @ Beste Arjen,

  Dat is een PUIK STUKJE WERK Arjen: complimenten! Zoals ik reeds vermoedde is het inderdaad een volstrekt flut-onderzoek! Een aanfluiting! Mw. van de Weyer’s argument is dan bij deze ook volledig van tafel!

  @ Mw. Van de Weyer,

  Ik vraag me zeer af waarom u eerst de bronnen niet afdoende checkt alvorens dit onderzoek hier als argument te gebruiken. Maar de PvdA lijkt dit sowieso met regelmaat na te laten. De Gardasil-discussie staat mij in deze nog bij. Blijkt nu inmiddels toch dat de PvdA dit ook alweer verkeerd zag.

  Dit zal wederom gebeuren met Wouter Bos’ kredietcrisis-management, maar daar komen we ter zijner tijd dan nog wel eens op terug… 🙂

 41. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  aanstaande volle maan zal de stadsondermijninggroep Joihn de Mol, 100 illegaal gekweekte mollen uitzetten in de Bokhamer
  er zijn nog wat actievoerders nodig
  graag melden voor donderdag

  bij de volgende volle maan zal het MOB terrein versterkt worden met een aantal beschermde diersoorten
  daarvoor zijn ook nog enkele actievoerders nodig
  graag melden

 42. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  wat een kletspraat zeg, tjongejonge weten jullie niks beters?
  als burgers dit log bijhouden geloven ze zeker niet meer in de politiek van tilburg.
  stelletje pubers

 43. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  je moet het hier af en toe gewoon een beetje opleuken
  want er reageren hier vaak zure mensen
  daar zet je dan een beetje loog tegen aan
  krijg je een betere pH-waarde