Geplaatst

Toen ik, op het langzaam leeglopende Tilburg Culinair-terrein, De Plakker op zag duiken, wist ik dat het tijd was om naar huis te gaan.
Want ik zag De Plakker alweer naarstig rond spieden, op zoek naar iemand om aan te klampen. Of naar een groepje om zich tussen te wringen.
De Plakker is hier zeer bedreven in. Hij schuift strategisch een gezelschap binnen, waar hij knikkend en hummend wat aan de conversatie deelneemt. Wanneer een gespreksonderwerp voorbij komt dat in zijn straatje past, neemt hij prompt het woord. Om het niet meer terug te geven.
Voor verveelde gelaatsuitdrukkingen of andere vormen van lichaamstaal lijkt De Plakker geen antenne te hebben.
Wanneer op een onbewaakt moment iemand anders de conversatie naar zich toe trekt, en het gespreksonderwerp verandert, zal De Plakker nog enkele pogingen doen om alles weer naar zijn referentiekader te verbuigen. Als dat niet lukt, blijft hij knikkend en hummend nog wat na pruttelen, om vervolgens weer bij een ander groepje op dezelfde manier aansluiting te zoeken.
Ook in tweepersoons conversaties breekt hij schaamteloos in, ongeacht de intimiteit van het gespreksonderwerp. Wie weet hoeveel liefdesverklaringen halverwege afgebroken zijn, omdat De Plakker zich in het gesprek kwam mengen.  
De Plakker is spekkoper wanneer hij aan een tafeltje aan kan schuiven. Hij heeft er een neus voor wanneer er doorzakgroepjes of nazitgezelschappen worden geformeerd. Net voordat er besloten wordt om erbij te gaan zitten, blijkt De Plakker ineens deel van de groep uit te maken. En als er een tafeltje gevonden is, weet De Plakker zijn stoel altijd te posteren tussen twee mensen die al in een geanimeerde conversatie waren, zodat deze hem niet kunnen passeren gedurende de rest van hun gesprek.
Uiteindelijk blijft De Plakker het langste van allemaal hangen, slechts in gezelschap van degenen die geen excuus konden bedenken om te vluchten.
Deze ongelukkigen zijn zeer te beklagen, maar niet zo erg als De Plakker zelf. Want die kan  enkel kiezen uit twee kwaden: óf blijven plakken in een groepje waar niemand op hem zit te wachten, óf eenzaam terug naar een huis, waar niemand op hem wacht.