Geplaatst

Stel je bent in 2000 naar Nederland gekomen omdat het in je eigen land onveilig was. Met je gezin in diverse asielzoekerscentra gezeten en de procedures die we hebben doorlopen. Tijdens het lange lange wachten op de uitslag van zo’n procedure wordt je ineens gesommeerd met ingang van onmiddelijk het land te verlaten….En dat doe je ook, want je wilt op geen enkele manier deze regering, van wie je hoopt dat ze jouw gezin willen toelaten, voor het hoofd stoten.

De toenmalige minister van justitie Mw. Verdonk was degene die grote groepen asielzoekers sommeerde onmiddelijk het land te verlaten. Door het verdrag van Dublin is Nederland verplicht deze mensen weer op te nemen.

In 2007 is eindelijk voor ruim 27.500 mensen het pardon toegekend. Zo’n 2450 asielzoekers vielen hierbuiten, juist omdat ze gehoor hebben gegeven aan het verzoek van Nederland om het land te verlaten en weer teruggestuurd zijn. Onredelijker kan ik het niet bedenken en voor de mensen die ik ken is dit een vreselijk bericht geweest (ze hoopten natuurlijk erg op het pardon).

De mensen die ik ken hebben eind 2004 hals over kop Nederland moeten verlaten en hebben zonder paspoort en zonder geld door België gezworven om na vreselijke twee maanden weer teruggestuurd te worden naar Nederland. Dankzij VLOT (Vluchtelingenopvang Tilburg) hebben deze mensen in Udenhout een dak boven hun hoofd gevonden. In hun tijd hier hebben ze een breed netwerk opgebouwd, zetten ze zich door vrijwilligerswerk te doen in voor de Tilburgse samenleving en blijven ze hoop houden. Terugkeer naar hun eigen land is onveilig en absoluut geen optie.

Hoewel het voor de mensen die ik ken inmiddels erg goed is afgelopen; zij krijgen alsnog een verblijfsvergunning, zijn er in Nederland nog ruim 2400 mensen in éénzelfde situatie. Volgende week wordt de landelijke campagne grensgevallen georganiseerd.

In Tilburg doet de bus van de landelijke campagne woensdag 24 september het Pieter Vreedeplein aan.Er is muziek en er wordt inhoudelijk aandacht besteed aan waarom het zo onrechtvaardig is dat deze mensen niet onder de pardonregeling vallen.GroenLinks Tilburg onderstent deze campagne en roept iederen op woensdagmiddag 15.00 steun te betuigen op het Pieter Vreedeplein. Of via de website de handtekening te zetten.

Reacties

11 reacties op “Grensgevallen”

 1. avatar
  Jan Doms & Paul Bogaert

  Nu heb je een staatssecretaris van de PVDA, zelf van Turkse komaf, en toch heeft zij geoordeeld dat deze vluchtelingen niet onder de pardonregeling vallen. Is zij dan net zo onmenselijk als waar men haar voorganster van beticht?

 2. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Ren

 3. avatar
  Anoniem

  Zou je denken Majo?

  Wat ik wilde zeggen nu, slik ik nu maar even in.

 4. piet snels avatar
  piet snels

  Wie verteld mij wat dat generaal pardon allemaal al gekost heeft en nog gaat kosten.

  Snel stemmen na de laatste 2de kamerverkiezingen en nu zitten we met de gebakken peren.

  Weer een links staaltje van onkunde en populisme.
  Ik blijf het zeggen, we helpen veelal de verkeerde groepen mensen.

  Hulp op plaats van oorsprong is en blijft de beste oplossing.
  Amerika en zijn westerse bondgenoten moeten zich nergens mee bemoeien en alleen hulp bieden.
  Met bommen en geweren help je niemand

 5. ruevert avatar
  ruevert

  Aan de andere kant van de grens???

 6. Piet Snels avatar
  Piet Snels

  Ruevert,

  Ik snap hem niet.
  Ik heb ook alleen maar lagere school gehad dus wellicht ligt het daar aan !!!

 7. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Sorry Marjo,
  Voor schrijnende gevallen moet het Nederlandse hart open staan. Daar heb je me voor de vo;;e 100%. Maar ook wel wat goudhaantjes en hennetjes nemen de grens in vogelvlucht. Neem BN-ster Hirshi die in plaats van een opgejaagde, bij elkaar gelogen jeugd in Ethiopi

 8. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  Marjo schrijft "maar ik verdenk haar van bangheid en gebrek aan lef"; dat vind ik nogal mager.

  Ik verdenk haar van het verkwanselen van haar idealen onder druk van de "neo-partijpolitieke macht" binnen de PvdA onder leiding van Wouter Bush.

  De PvdA is, net zoals GroenLinks, enkele jaren geleden opeens van het padje geraakt. Ik hoor u denken: vanwaar GroenLinks?!

  Welnu; wat te denken van GroenLinks' steun aan de EU-grondwet; een overduidelijk duister werkje pseudo-totalitaire wetgeving. Een werkje waarvan de betekenis van alle teksten niet eens volledig duidelijk is onder de leden van het EU-parlement! Waarom steunt GroenLinks deze hoeksteen der globalisering?

  Wil je groen? Wat dacht je van de Codex Alimentarius waar alle partijen over zwijgen? Die in 2009 wordt ingevoerd en waar menigeen nog niet eens ooit van heeft gehoord? Trek eens een avondje uit om de in de Codex gelegaliseerde residustoffen in ons voedsel nader te onderzoeken. Wat dacht je van DDT in graan?

  Tip: tel eens een dagelijks dieet in chemische residustoffen bij elkaar op en kijk dan eens of de geconsumeerde gehaltes werkelijk veilig zijn! Let wel: ook de E-hulpstoffen in acht nemen.

  Lijkt me nu echt iets voor GroenLinks!

 9. pardon avatar
  pardon

  ik ben , gevlucht uit turkije in oktober 2000 door burgeroorlog tussen koerden en Turken en wegens politieke activiteiten ik heb gevraagd in Nederland politiek asiel aan. Wanneer het ik ben uitgeprocedeerde is.ik moeste binnen een maand nederland verlaten Dient ik een asielverzoek over grens in Belgi

 10. avatar
  Anoniem

  Helaas pardon, verzoek afgewezen!

 11. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Mevrouw Verdonk? Het idee kwam toch niet uit haar koker, maar uit die van haar voorganger?
  Ere wie ere toekomt!
  Ze heeft alleen de 'zaak' verder in werking (moeten) zetten! Dat was haar opdracht toch als je die baan accepteerde als minister op die post?