Geplaatst

Volgens mij herkent hij mij niet meer. Of wil hij mij niet meer herkennen. Of doet hij er het zwijgen toe, omdat hij mij van hetzelfde verdenkt.
Tussen de laatste keer dat we elkaar nog groetten, en de eerste keer dat we dat niet meer deden zit in elk geval meer dan tien jaar. Soms zijn oude bekenden gewoon te lang uit beeld.
Meer dan een bekende is hij ook nooit voor mij geweest. Ik maakte hem mee als klasgenoot op de MAVO, en herinner mij vooral dat hij elke gelegenheid aangreep om te praten over een lokale zender in de Belgische grensstreek, waar hij deejay voor was. Hij rebbelde aan een stuk door over deze zender, waarbij hij regelmatig de helft van zijn woorden in slikte. Hij draaide onder een iets te ver gezocht pseudoniem dat ontleend was aan een van zijn voorbeelden, en hij wilde zeker net zo beroemd worden. Hij vertelde vol verontwaardiging hoe de Lokale Omroep Goirle hem afwees, en vol valse hoop over randstedelijke zenders die hij demootjes had gestuurd.
Na de MAVO trof ik hem eens in de Nieuwlandstraat. Hij droeg een diplomatenkoffertje, en ratelde als vanouds vol trots over de zender waar hij nog steeds voor draaide, en de toenemende reclamezendtijd die deze zender verkocht. ,,Zeg, kerel, als er wat te beleven valt, bel je me, hè" sprak hij ten afscheid. Enkele dagen daarna trof ik hem als vakkenvuller bij de Goirlese Albert Heijn. ,,En hier verdien ik de rest van mijn inkomen mee" sprak hij glimlachend. En beduidend minder geaffecteerd.
Hij wist niet dat ik wist dat de zender alleen vrijwilligers in dienst had.
Hij wist toen ook nog niet dat de combinatie van onbezoldigd deejay en A.H.-employee zijn plafond zou zijn.
Want hij draait nog steeds voor dezelfde zender onder het iets te ver gezochte pseudoniem.
En ik trof hem dus onlangs als winkelbediende bij de A.H. to go bij het station. Hij keek glazig langs me heen. Op zijn stofjas, die dezelfde had kunnen zijn als destijds in Goirle, prijkte een naamkaartje. Anoniem is zijn bestaan dus zeker niet.

Reacties

6 reacties op “DEEJAY”

 1. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Eigenlijk heel zielig….

 2. frans2 avatar
  frans2

  Qua tragiek overtreft dit nog het verhaal van de gewezen Godenzoon.

 3. Roisin avatar
  Roisin

  Ha die Ko,

  Leuk dat je zo oplettend om je heen kijkt en dit raak probeert te omschrijven…maar soms is het misschien een tikje vooringenomen om te oordelen over anderen. Heel toevallig ken ik de persoon die je als een soort loser neerzet, en ik weet dat hij heel erg gelukkig is! Je moet je denk ik beseffen dat iedereen in zijn/haar leven zijn/haar best doet om er voor hem/haar het beste van te maken, op de manier waar hij/zij blij en gelukkig van wordt. En dat is in dit geval zeker gelukt, dus niks tragiek of zieligheid, gewoon iemand die zichzelf is (geworden/gebleven).

  Een tip: stap eens uit je ivoren toren, ga eens de interactie aan met mensen die je omschrijft, de wereld kan heel verrassend in elkaar zitten als je buiten je eigen vizier kijkt!

  Gr

 4. Roisin avatar
  Roisin

  Oh ja, en hij is bedrijfsleider, iets wat hem super bevalt!

 5. frans2 avatar
  frans2

  Kan allemaal wel zo zijn, maar ik heb de indruk dat Ko's verhalen er niet beter op worden als hij jouw suggestie opvolgt.

 6. Bart Asjes avatar
  Bart Asjes

  Ko,

  Niet iedereen gaat als huisjesmelker door het leven en heeft volop tijd om stencils vol te pennen met matige dichtsels.

  Bart Asjes