Geplaatst

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich weer voor het karretje laten spannen. Op grond van één A4tje vage informatie is in de raadsvergadering van 30 juni het accoord gegeven voor een lening van 15 miljoen. De TWM kan de rente en aflossing van zijn schulden niet betalen en daarom moet de gemeente bijspringen. De banken passen; er is onvoldoende inkomen en onvoldoende onderpand. Er is wel een waterleidingbedrijf, waarvan de overnamesom geschat wordt tussen 10 en 130 miljoen euro én er zijn gronden (het waterwingebied etc), die tussen de 13 en 39,5 miljoen euro waard zijn.

Wat kun je doen als je bedrijf (NV TWM) in 1998 bijna failliet gaat? Je richt een aantal BV’s op, je maakt jezelf directeur van alle BV’s en sluit tussen die BV’s huurcontracten af. Vervolgens vraag je aan een makelaar de gronden inclusief de huurcontracten te taxeren. Daar rolt dan een hoge prijs uit. Dan ga je met deze gegevens naar de bank; die leent je geld en daarmee is je bedrijf financieel weer gezond! Einde oefening, zou je denken. Niet dus. Er wordt op grond van een "financieel gezond" bedrijf weer meer geld geleend, bijvoorbeeld om de golfbaan te financieren, een clubhuisje te bouwen, flesjes met water te vullen, grijswaterspeelgoedjes te bedenken etc. Per saldo allemaal verliesgevende activiteiten. Als de gronden voor de werkelijke waarde (waterwingebied ca. 13 miljoen euro) op de balans gezet zouden worden, rest een negatief eigen vermogen (schuld) van 14 miljoen euro. Dat is de reden van de lening van 15 miljoen. Het alternatief is een  faillissement of het verkopen van een deel je bezit. Maar ja, waterwingebied en natuurbestemming! Als beleving heel veel waard, maar economisch gezien toch wat minder. En nu maar hopen, dat het schip met de miljoenen snel komt binnenvaren …….. Maar daar gaan wij niet over. Daar moet de rechter uitspraak over doen.

Een raadsonderzoek had hier de nodige duidelijkheid in kunnen scheppen, maar helaas een meerderheid van de Raad wilde niet. Opmerkelijk is hierbij de positie van de SP, die eenzelfde verzoek een half jaar geleden wel steunde en zelfs met de TVP een initiatiefvoorstel indiende. Over draaikonterij gesproken! Beschamend was het optreden van wethouder Möller, die maandag niet eens wist, dat hij de vrijdag daarvoor door de AVA benoemd was tot commissaris van de dochtermaatschappijen NV TWM, Beheer BV en gronden BV, alsmede tot directeur van de holding. Ook bralde hij, niet gehinderd door enige kennis, een onsamenhangend verhaal over "gronden, die zoveel waard zijn". Alleen al om de wethouder de nodige dossierkennis bij te brengen zou een raadsonderzoek wenselijk zijn. Nog beter: een raadsenquete, waarbij alle betrokkenen onder ede gehoord kunnen worden. Helaas zal voor dat laatste zeker geen meerderheid te vinden zijn, vooral omdat een aantal huidige raadsleden (als "adviseur" of werknemer) betrokken is geweest bij de hele affaire.

 

Reacties

5 reacties op “15 miljoen voor Tilburgse Waterleidingmaatschappij”

 1. veerle avatar
  veerle

  Vooruit dan, Loes, hier komtie:
  * Dat gezamenlijke initiatiefvoorstel van TVP en SP was bepaald niet van een half jaar geleden maar uit 2006.
  * Aanleiding was toen de voorgenomen verkoop van de golfbaan en dat is inmiddels een lang gelopen race.
  * De lening van 15 miljoen nu aan de TWM is alleen een boekhoudkundige ingreep om faillisement te voorkomen, het geld is en blijft van ons (de TWM is namelijk ook van ons, dus vestzak, broekzak).
  * Inmiddels is de TWM zover verkocht en ontmanteld dat een raadsonderzoek alleen nog historische waarde heeft en politiek niets meer voorstelt, behalve dan voor mensen die vooral graag achterhoedegevechten voeren…

  We kunnen ons beter druk maken over de WMO. Of armoedebestrijding. Of huiselijk geweld en andere criminaliteit door alcoholmisbruik. ‘k Noem zo maar wat aandachtspunten in Tilburg.

 2. Piet Snels avatar
  Piet Snels

  Geachte mevr. Dielissen,

  Ik hoor u zo vaak iets zeggen maar ik vraag me dan ook echt af wat doet u daar in hemelsnaam nog.
  U zit al sinds jaar en dag in de raad ( eerst als VVD fractielid en daarna als de fractie TVP )
  Als coalitiegenoot en oppositiepartij slaagt u er werkelijk niet in iets toe te voegen.
  ik betrap u wel vaak op arogant gedrag.

  Nu het begint te knellen ( ik verwacht u niet meer terug te zien na de verkiezingen )maakt u rare sprongen.
  Maar ja u gaat vrolijk verder met trots op Nederland.
  Nou ik ben niet trots op u en ik hoop met mij vele Tilburgers en dat de afrekening in 2010 volgt.

  Hoe staat het met die andere 38 volksvertegenwoordigers.
  Zijn die van hetzelfde slag volk ?

  Ik hoop het niet anders ziet de toekomst van mijn stad er somber uit.
  Vernieuwing is echt noodzaak volgens mij.

 3. loes dielissen avatar
  loes dielissen

  Beste Veerle, je hebt er dus echt niets van begrepen! Lees het bovenstaande verhaal nog eens goed. De TWM kan nu niet voldoen aan haar financi

 4. ruevert avatar
  ruevert

  Piet,
  rancune is nooit een goede raadgever geweest. Dus Loes herpak je en draag de kennis en ervaring die je in al die jaren hebt opgebouwd en laat je niet leiden door het verleden.

 5. loes dielissen avatar
  loes dielissen

  Geachte mijnheer Groeneweg, Hoezo is de waarheid boven tafel proberen te halen gelijk aan rancune? Het gaat hier wel om miljoenen gemeenschapsgeld. Als we ons daar niet meer druk om mogen maken (ook om te voorkomen, dat de geschiedenis zich herhaalt)kunnen we als controlerend orgaan meteen onze biezen pakken. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn, wel dan? gegroet, Loes Dielissen