Geplaatst

Vanmiddag was bekendmaking van genomineerden voor de Prijs van Amateurkunsten 2009. Tijdens een wederom druk bezocht cultureel café in Zaal 16 mocht wethouder Backx uit de 11 kandidaten de drie genomineerde bekendmaken.

De 11 kandidaten waren: Ad Parnassum,  AnneThé, Canzonetta, Dabbawalla, Kessels Saxofoonkwartet, Koninklijke Harmonie Orpheus, Nieuwe Koninklijke Harmonie, Souvenir Muziektheaterproducties, Tilburgs Vocaal Ensemble, Tilburgse Kunstkring en de Torenspelers Tilburg.

Uit deze 11 kandidaten zijn de Nieuwe Koninklijke Harmonie, Souvenir Muziektheaterproducties en de Torenspelers Tilburg genomineerd voor het eerste deel van de prijs: 1000euro om een plan te maken voor een vernieuwende voorstelling voor Tilburg. Beging 2009 worden deze plannen gepresenteerd en krijgt één van deze kandidaten geld om de voorstelling ook tot uitvoering en opvoering te brengen.

Als je de websites van verschillende genomineerden bezoekt raak je versteld van hetgeen zij doen en presenteren. Tilburg kent een fantastisch aanbod aan culturele activiteiten. Op de website van de Stichting Amateurkunst is een keur aan interessante muziek-en theatervoorstellingen te vinden door deze clubs verzorgd. Ik neem me voor eens vaker naar deze agenda te kijken en ook voorstellingen te bezoeken van deze verenigingen. Vaak kom ik alleen bij zo’n voorstelling door vrienden of bekenden die meedoen en denk dan dat dit zeker voor een breder publiek interessant kan zijn. Want ook hier geldt dat vele honderden Tilburgers hun ziel en zaligheid in het beoefenen van amateurkunst gooien en dat levert voorstellingen en uitvoeringen op die van hoge kwaliteit zijn.

Dank aan al die mensen die vrijwillig bijdragen aan het versterken van het culturele klimaat in Tilburg. Zou er geen UITladder voor de amateurkunst komen komen? Desnoods toegevoegd aan de grote UITladder? Een goede manier waarop het gemeentebestuur een bijdrage kan leveren aan het nog beter onder de aandacht brengen van deze Tilburgse activiteiten?

Reacties

24 reacties op “Tilburgse amateurkunst verdient meer belangstelling”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Frenk,

  'Zou er geen UITladder voor de amateurkunst kunnen komen? Desnoods toegevoegd aan de grote UITladder? Een goede manier waarop het gemeentebestuur een bijdrage kan leveren aan het nog beter onder de aandacht brengen van deze Tilburgse activiteiten?'

  Ik zou zeggen: dien een voorstel in bij de heren en dame van het college. Werk aan de winkel!
  Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 2. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Het leuke is dat die amateurkunst straks ook in MIDI Theater terecht kan! Maar goed… daar hoor je de LST/Arjen Roos niet over!!!

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  prima idee, Marjo.Doen!

  en ja: ik verheug me nu al op de eerste voorstelling straks in de Midi zoals betrokken Tilburger al aangeeft.

  per mail nog een foto van de genomineerden voor evt. bij je column

 4. arjen avatar
  arjen

  @ Marjo
  Dank aan al die mensen die vrijwillig bijdragen aan het versterken van het culturele klimaat in Tilburg. Zou er geen UITladder voor de amateurkunst komen komen? Desnoods toegevoegd aan de grote UITladder? Een goede manier waarop het gemeentebestuur een bijdrage kan leveren aan het nog beter onder de aandacht brengen van deze Tilburgse activiteiten?

  Helemaal mee eens Marjo. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die iets presteren zonder direct uit de subsidieruif te vreten. En ik denk dat Betrokken Tilburger misschien toch nog een beetje gelijk krijgt. De MIDI zal straks waarschijnlijk zo vaak lege zalen hebben dat deze amateurs daar wellicht gebruik van kunnen maken!

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen,
  My god……………. Arjen: ga je diep zitten schamen………..hier heb ik werkelijk geen woorden voor!

 6. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Arjen, als jij stukken had gelezen had je kunnen weten dat MIDI INDERDAAD ook een plek voor de amateurkunst zou moeten dienen!!!

  En Amateurkunst is voor MIDI ondernemers net zo belangrijk als de rest van de programering!

 7. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken Tilburger
  als jij stukken had gelezen had je kunnen weten dat MIDI INDERDAAD ook een plek voor de amateurkunst zou moeten dienen!!!

  Volgens de coalitie liggen er overal nieuwe stukken. Maar die zijn er niet Betrokken Tilburger. Helaas

  In de oude stukken worden er inderdaad allerlei partijen en doelgroepen bijgesleept. Zelfs de Tilburgse Revue wordt nog ergens genoemd terwijl deze geen behoefte heeft aan wat kleinere theaters als MIDI.

  @TIne: @Arjen,
  My god……………. Arjen: ga je diep zitten schamen………..hier heb ik werkelijk geen woorden voor!

  Waar heb je t over Tine? Ik beweer toch helemaal niet deze groepen geen podium of aandacht verdienen? Het feit dat jij er geen woorden voor heb, zegt waarschijnlijk iets over het late tijdstip Tine. Proost!

 8. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,

  Als jij je zo graag op nieuwe stukken basseert, waarom dan oude plaatjes?

  Maar goed… jammer dat jij weer stemming probeert te maken. Inderdaad heeft revue misschien geen behoefte aan MIDI.. Echter dat soort voorstellingen scoren wel goed in Tilburg, zul je moeten toegeven. En ook zul je moeten toegeven dat deze voorstellingen in de lijn van Theaters Tilburg, toch een vreemde eend in de bijt is.

  Verder zul je niet ontkennen dat inderdaad de revue niet naar MIDI wil.. Maar wie is directeur van de Revue? Inderdaad… MT Blomme, onze lokale cultuurpaus!

 9. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  En was zij niet een van de tegenstemmers?

 10. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Nee Arjen, zo laat is het nog niet dat ik de programmaverantwoording niet aan het doorspitten ben die morgen op de agenda staat. En ik voel inderdaad geen behoefte woorden vuil te maken aan de opmerkingen die je maakt over de kansen die er zijn voor amateurgezelschappen in MIDI. Ik vind het gewoon te flauw voor woorden wat je hierover meent te moeten debiteren. Sorry.

 11. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Tine,

  Sluit me weer graag bij je aan!

 12. arjen avatar
  arjen

  Wat bedoel je nu precies Betrokken Tilburger als je je aansluit bij Tine vd Weyer van de PvdA? s Nachts nog even vlug een programmaverantwoording doornemen terwijl jezelf al jarenlang verantwoordelijk bestuurder bent?
  Neem er nog een Betrokken Tilburger!

 13. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Ik zal het voorstel zeker gaan inbrengen. @Arjen: ook de meeste amateurgezelschappen ontvangen subsidie Arjen en dat is maar goed ook. Als je nou eens stukken gaat lezen dan weet je ook nog hoeveel.Houd nu eens op om het over die ''ruif'' te hebben. Belangrijkste taak van de gemeente is om met de middelen die ze heeft welvaart en welzijn van de stad te bevorderen. Wat ons betreft doet Tilburg dat al jaren goed en voldoende in evenwicht.Uitgaven voor cultuur horen daarbij. Het is aan de raad keuzes en verdeling te maken. Of wil je soms al ons ''belastinggeld'' aan startende ondernemers geven, of aan zwerfkatten of aan kinderboerderijen? Of misschien teruggeven aan de burgers zodat we op het niveau van een gemiddelde bananenrepubliek belanden?

 14. arjen avatar
  arjen

  De meeste startende ondernemers betalen in ieder geval de volle mep aan huur.

 15. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,

  Ik ben geen bestuurder… en weer geen reactie op de inhoud!!!

 16. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  ik ga voor 100, de amateurkunst verdient het…

 17. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Marjo, ik ook!

  En kijk vooral ook eens naar het culturele leven op de universiteit!

 18. Marjofrenk avatar
  Marjofrenk

  @betrokken Tilburger

  100 gaat niet lukken. Aren werd jaloers en heeft een subblog gemaakt met zelfde onderwerp. Goed idee van de universiteit (en ook kunstopleidingen) ik broed op een actie richting het college. Weet iemand wie de UIT ladder uitgeeft? Arjen?

 19. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  wat dacht je van een uitloper amateurkunst agenda op TilburgZ Marjo??

 20. arjen avatar
  arjen

  Met Marjo e.a. sta ik positief tegenover het idee van een gezamenlijke promotie van de amateurkunst!! Samenwerken moet ook n keer kunnen!

 21. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Uitloper wordt uitgegeven door uitgeverij in Breda… nummer staat ergens op de uitloper

 22. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Tom,

  Natuurlijk een fantastisch idee Tom. Past ook goed bij de site. Eens verder over bomen?

 23. arjen avatar
  arjen

  De Uitloper is een culturele agenda, die wekelijks verschijnt in, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Utrecht. In dit blad is de agenda opgenomen van o.a. theaters, bioscopen, podia, exposities en is gratis verkrijgbaar in Theaters, bioscopen, jongerencentra, bibliotheken, universiteiten, scholen, VVV, Caf

 24. Dr. Dokter avatar
  Dr. Dokter

  Bij al die genomineerde groepen zitten wel professioneel opgeleide mensen.

  De scheiding amateurkunst en professionele kunst is een kunstmatige. Amateurs offeren geld en vrije tijd, veel prof’s nemen genoegen met inkomens onder bestaansminimum. Allemaal offers voor de kunst, en een beetje voor de culturele status.

  Kunstenaar is een vrij beroep, iedereen mag het uitoefenen. Ik durf zelfs te beweren dat iedereen het kan uitoefenen met een beetje lef en een goed praatje. Het is beter om geen onderscheid te maken tussen amateurkunst en professionele kunst.

  Strikt bezien moet er bij bijna alle kunst geld en andere middelen bij. Dus bestaat er eigenlijk geen professionele kunst; kunst waar de maker van kan leven. Zelfs Adje kan dat niet.

  Wij gaan allemaal liefst alleen naar de beste voorstellingen, en dat zijn ook daardoor de professionele voorstellingen. Ook amateurkunstenaars doen dat in hun vrije tijd, want ze hebben een gezonde zucht om ooit ook zo professioneel bezig te mogen zijn.

  Een glijdende schaal van amateur naar professioneel, dat maakt een gezond cultureel klimaat. Die amateur-UITladder is dus heus niet dat ontbrekende schakeltje. Daar ga je juist niet heen en daar wil je niet in staan als ‘wannabee’ professioneel kunstenaar. Alleen als het gratis is, misschien, als je op geen andere manier publiciteit kunt krijgen.