Geplaatst

Vanmiddag wordt het nieuwe college geïnstalleerd van PvdA, SP, VVD en GroenLinks. Een historisch college (want zonder CDA) en voor het eerst in de geschiedenis van Tilburg een in meerderheid ”links” college.

Hoewel de begrippen ”links” en ”rechts” de afgelopen jaren volgens mij wel wat aan betekenis hebben ingeboet biedt de gedachte aan verandering hopenlijk ook het gemeenschappelijke van het nieuwe college. In mijn jeugdjaren stond links voor mij voor iedereen die verandering wilde (de impact daarvan was echt niet voor iedereen even duidelijk)en ”rechts” voor al die mensen die de sfeer van net na de oorlog, de jaren 50, graag wilden behouden. Zo kreeg ik les van langharige docenten, opgeleid op linkse universiteiten in Amsterdam,Tilburg en Nijmegen, die ageerden tegen onze ouders, tegen de supermacht V.S. tegen de apartheid in Z. Afrika. Jaren ben ik ook vooral overal tegen geweest en was dat mijn belangrijkste politieke drijfveer. Eigenlijk een heel conservatieve instelling om vooral overal tegen te zijn en gelukkig ben ik al jaren lid van een partij met een duidelijke visie op de toekomst van Nederland en van de rest van de wereld. Wat dat betreft is dat laatste nog steeds een belangrijke drijfveer; veranderingen die uiteindelijk leiden tot een verbeterde wereld waarin minder ongelijkheid voor iedereen. De richting van die verandering wordt bepaald door je visie op die verbeterde wereld: meer of minder sturing door overheden versus persoonlijke vrijheid en in het maakbaarheidsideaal versus het geloof in persoonlijke emancipatie. Toekomstgericht = duurzaam, met zorg voor toekomstige generaties.

Wat ons betreft gaat ook dit college met inspiratie en een goed gevoel voor de menselijke verhoudingen door met het ontwikkelen van Tilburg als wereldstad met wereldburgers waarin binnen de mogelijkheden die er zijn ongelijkheid zoveel mogelijk wordt uitgebannen en er respect is voor ieders ontwikkeling en steun is voor die mensen die dat vragen en nodig hebben. Met het vizier op de toekomst gericht en niet gericht op het verleden. De uitdaging zit erin om na twee jaar de nadruk te hebben gelegd op elkaars verschillen te zoeken naar de overeenkomsten in visie op de ontwikkeling van de stad. Toekomstgericht, voor (en zo veel mogelijk door) alle Tilburgers. Wat ons betreft gaat dat lukken en liefst langer dan 2 jaar.

Reacties

Eén reactie op “nieuwe ronde, nieuwe kansen”

  1. arjen avatar
    arjen

    Zouden deze kandidaten