Geplaatst

Vanmiddag organiseerde de GroenLinkse afdeling de jaarlijkse nieuwjaarsborrel met daaraan voorafgaand een stadswandeling. Dit jaar met de gemeentelijke stadsecoloog. (een initatief van GroenLinks uit 2004!) Zo’n 50 mensen liepen door de Tilburgse binnenstad en hebben kennis kunnen nemen van de ontwikkelingen op stadsecologisch gebied.

Hoewel niets nieuws gehoord was het weer leuk om een met een geïnteresserde groep mensen te praten over de voor-en nadelen van inbreiding en ons natuurlijk weer te verbazen over sommige ontwikkelingen. Zo blijkt er een kunstgrasveldje gepland in het stadspark aan de Oude Dijk. Enerzijds leuk voor de binnenstadsjeugd maar ecologisch slecht want kunstgras draagt natuurlijk niet bij aan de vergroening maar doet er juist iets af…Nadenken over een betere plek dus…

Ook al was het vorige P. Vreedeplein geen toonbeeld van schoonheid; wij zijn er nog niet over uit of dit het wel wordt: het is in elk geval grijs en in alles het tegenovergestelde van groen. Geveltuintjes worden op dit moment gestimuleerd. We hebben er nog niet veel gezien. De Mariastraat is natuurlijk het goede voorbeeld maar we moeten meer binnenstadsbewoners stimuleren om inheems groen langs de gevels te planten.

O’ja, de stadsecoloog bevestigde ons in ons punt dat slechts inheems groen kan bijdragen aan de gewenste biodiversiteit van de binnenstad. Helaas hebben we daar de wethouder en de collegaraadsleden niet van weten te overtuigen waardoor de grote straten in de binnenstad worden voorzien van olijven, sinasappels en amandelboompjes.

Het dillemma van inbreiding versus uitbreiding is uitgebreid aan de orde geweest. Groene daken zijn daarop natuurlijk een goed antwoord en daaraan wordt gewerkt. Volgens de kenners schijnt het niet mee te vallen ontwikkelaars van het nut hiervan te overtuigen.In hoeverre kun je dit als gemeente afdwingen? Geen nieuwe grote gebouwen meer zonder groen dak?

Je zou het niet denken maar de rij groene leilindes op het pleintje tussen het radiopleintje en de Oude markt is een mini groene corridor: bovenop de lindes zie je allerlei nesten. Ook de spoorzone (langs de rails) is een belangrijke groene corridor; zowel Henk Kuiper als Rob Vereijken hebben hierover tal van mooie natuurfoto’s en verhalen gepubliceerd. De nieuw te ontwikkelen spoorzone moet hier groen aan toevoegen en de verstening van de stad kunnen compenseren evenals het waterpark dat langs de Piushaven komt.

Langzaam komt het ook bij de ambtenaren tussen de oren te zitten dat groen nuttig is en een functie heeft. Laten we hopen dat dat ertoe leidt dat onnodige kap niet meer voorkomt en dat er slim met groenbeheer wordt omgegaan; niet alleen met een technische kijk op het onderhoud van de stad maar vooral ook met een ecologische.

Zou het nog eens lukken voor dat konijntje uit de Drunense Duinen om op de nieuwe Heuvel te komen?

 

Reacties

4 reacties op “Het nieuwe jaar in met de stadsecoloog”

 1. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Marjo,

  Wat maakt het uit wiens idee een stadsecoloog was?
  Leuk dat Misscha wilde gidsen op een vrije zondag.
  Ik maakte een wandeling door het karst-gebied boven Brno in Tsjechie met onze enige buitenlandse symposiumgast, veel nieuws onder de sneeuw.
  In mei mag ik hier in Brno wat komen vertellen over de Groene Mall en het groenbeleid in de stad van Tilburg, waaronder de Adviescommisie Stedelijk Groen natuurlijk. Nu maar hopen dat raad en college die commissie serieus nemen. Ze kan bijvoorbeeld het inzicht in de gevolgen van de geplande ecologische ingrepen voor en achter het Spaarbankpand doen toenemen. Vlakbij het Radiopleintje en ongetwijfeld van hogere ecologische waarde dan die leilindes, vraag het na bij Mischa is mijn advies.
  Buiten de Mariastraat zijn er volgens mij al jaren tientallen geveltuinen in de binnenstad. Hebben jullie ook de groenchaos op de Wingerdhoek bezocht? Dat was de eerste gemeentelijke groenimpuls in de binnenstad, kijk en huiver… Ik wil niet eens weten wat het opnieuw aanleggen en het nu alweer grotendeels moeten herstellen ervan gekost heeft. De geplande besteding van de onder ander 100.000 provinciale euros voor groen in de binnenstad zie ik ook niet echt zitten. Nu is er nog tijd voor aanpassingen, ik zie daar een taak voor de raad weggelegd.
  Volgens mij zou dat konijntje trouwens goed gek zijn als het naar de Heuvel komt, maar Wimpies prijzenpaleis heeft vast pluche exemplaren in juli, want de burgers wilden in meeerderheid niet dat er bij het Heuvelontwerp rekening met de kermis gehouden werd, weet je nog? In de Drunense duinen lijkt het trouwens ook steeds meer op een kermis in de weekends…
  Veel wijsheid en oprechtheid toegewenst in 2008, dit wens ik alle Tilburgse bestuurders trouwens toe, naast geluk en gezondheid, oftewel welzijn, belangrijker dan welvaart, laten we wel wezen.

 2. LST avatar
  LST

  Wij hebben de motie “Eigen Groen Eerst” van GL wel ondersteund, maar begrijpen niet dat de Tilburgse GL-fractie een dichtgebouwd Qyuirijnstokboulevard nog probeert te redden met het planten van een paar Aziatische (dus: uitheemse) lindebomen?

 3. Paul Roborgh avatar
  Paul Roborgh

  Hallo Paul

  Het lijkt me toch wel van belang dat Marjo aangeeft dat GL Tilburg in 2004 voor de komst van een stadsecoloog heeft gepleit. Volgens mij waren er geen andere partijen die zo’n idee hadden. En dan mag je als fractie toch best eens laten weten dat je trots bent op het feit dat die persoon er nu is! En dat die al her en der binnen de stadshuismuren duurzame groene adviesen geeft. Dat zet pas zoden aan de dijk.

  Net zo trots zoals de VVD en CDA er binnenkort weer prat op gaan dat de NoordOostTangent van 2×1-strooks naar 2×2-strooks gaat uitbreiden. En dat zonder dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Verdubbeling was iedereen in 1985 tegen omdat dit de geluidsgrenzen van Moerenburg te boven zou gaan. Nu het verkeer er vaak vasstaat gaan ze toch de capaciteit verdubbelen en Moerenburg en Tilburg Noord komen met een flinke toename in decibellen te zitten. Als er geen personen als Marjo, Paulus en Marc in de raad zouden zitten zou Tilburg er heel wat minder groen uitzien. Ik denk dat de meest voorkomende kleur dan grijs zou zijn nu…

 4. paul van est avatar
  paul van est

  Beste Paul,

  Mij maakt dat niets uit, maar ik ben dan ook geen politicus. Precies jouw argument over CDA en VVD bedoel ik, waarom zo trot en prat en zoveel gekat?
  En dat die tangent nu verdubbeld moet worden is jammer, maar was ook in 1995 te voorzien. Was goedkoper geweest. Zo rijk is Tilburg niet. Geluidsarm asfalt kan wellicht ook die problemen verkleinen. Gelukkig kan er nu ook meteen een ecologische verbindingszone komen, Misscha en zijn collega’s hebben daar vast goede, duurzame en inheemse idee