Geplaatst

In de vergelijking: Tilburg Domstad

Ik werd afgelopen week gebeld over de tuin van het bisschoppelijk paleis in Utrecht. Had de bisschop wellicht illegaal bomen gekapt? En was ik die man die in 1990 voor de Domstad alle bomen had geïnventariseerd? Ja, naast een uitgebreid rapport mocht ik daar toen ook nog een mooi boek over schrijven: ‘Utrecht Bomenstad’. "En nu mijn geboortestad", dacht ik daarna. Maar in mijn eigen domstad liep het toch wat anders.

Na ‘Utrecht bomenstad’ een boek ‘Tilburg bomenstad’? Nee, "Tilburg Moderne Industriestad" was de campagne. En dan net als in Utrecht een op te ruimen lindewrak te boek stellen als wonder van regeneratie en levenskracht? Alsjeblieft niet.
"Alle bomen zijn al geïnventariseerd", zo werd naar de gemeenteraad verklaard. "Op het aanbod van Henk Kuiper hoeft dus niet te worden ingegaan". Nee, aan die man dankten we de uitdrukking ‘gekke henkie’. "Om serieus genomen te worden beweert hij nu zelfs de bomen van Utrecht te hebben geïnventariseerd en daarover nog een boek te hebben geschreven ook!" Zo ging het in Tilburg. En dus stond in de tuin van het ‘bisschoppelijk paleis’ in Tilburg (Fraterhuis Gasthuisring) zogenaamd zelfs geen énkele monumentale boom. Via stukjes in de Koerier (rubriek ‘Natuur in de stad’) probeerde ik dat nog wel te corrigeren, maar na ook nog eens correcties op de voorlichting over kapplannen in het Wilhelminapark werd mijn rubriek stopgezet.

De gemeente Tilburg heeft mij ook nooit gebeld met vragen als: ‘Wat voor waardevolle bomen staan er bij de Kamer van Koophandel?", "Wat is uw mening over de levenskansen van de Lindeboom?" Gezien de onmiddellijke acties met bijlen, gifspuiten en motorzagen was het achteraf gezien ook terecht dat het Platform Stadsnatuur afwijzend en negatief reageerde op mijn plannen en manuscript voor een stadsnatuurboek. Ik had dat boek nooit door moeten zetten. Een ambtenaar, met wie ik eerder vanwege zijn carrièrekansen moest afspreken op een plek waar niemand ons kon zien, onthulde later: "dat boek werkt alleen maar averechts". Afgelopen week ging de bijl nog in de op bladzij 86 beschreven slaapplaats van spreeuwen voor het ‘bisschoppelijk paleis’ aan de Gasthuisring.

Nee, de T-campagne wil heel andere groenvoorlichting. Dit jaar nog kwam er een brochure over het Wilhelminapark waarin juist niets is terug te vinden van wat ik daar eerder over schreef, niets zelfs van de groeninformatie in de eerdere folder "Wilhelminapark" van Stichting Stadsbomen. Precies zo vorig jaar een T-brochure "Oude Warande". Ook daarin niet eens een verwijzing naar de eerdere (onbetaalde) Warandefolder van Stichting Stadsbomen (zie ook ‘Tilburg en zijn Oude Warande’). Ook wat betreft een bos namelijk doen in de T-voorlichting bomen nadrukkelijk niet mee, zwijg je over het nog daadwerkelijk levend verleden! In de huidige T-omstandigheden hebben we onder de noemer ‘levend verleden’ eerder een dik reclameboek voor ‘Moderne T-stad’. Nee, de opdracht voor een door mij te schrijven boekwerk over de bomen van Tilburg blijft nog even uit. En dat is maar goed ook! Ik zou anders geen tijd hebben voor al die stukjes hier.

(En wat er dankzij een initiatief vanuit de gemeenteraad wél komt: een Adviescommissie Stedelijk Groen!!)

Reacties

4 reacties op “In de vergelijking: Tilburg Domstad”

 1. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Daar ben je blij om, Henk: "een Adviescommissie Stedelijk Groen!!". Is een advies van een commissie meer waard dan een advies van Henk Kuiper?

 2. Henk avatar
  Henk

  Arjen, bedankt voor je compliment, maar ik heb nooit de indruk gekregen dat de gemeente zich veel gelegen liet liggen aan adviezen van Henk Kuiper. Meer waarde schonk men toch steeds aan rapporten van lieden die zich lieten betalen zelfs om bijvoorbeeld gezonde bomen te bestempelen als

 3. John Geerts avatar
  John Geerts

  Voortschrijdende debilisering.

  Ondanks het goede nieuws dat de Midi behouden blijft als (film)theater komt er snel achteraan het verbluffende nieuws dat een randdebiel als een Adje (althans zo profileert ie zich) zo'n programma gaat 'trekken'. Dat lijkt me niet zo'n geschikte stap. Het griezelige eraan is dat er aan "adje" het woord cultuur wordt gekoppeld. Alles is cultuur denk ik dan, maar die adje is toch wel echt -subcultuur, met de nadruk op sub

  Doet me denken aan de goedgekeurde projecten die de stichting Tilburg 200 jaar Stad toekende.

  Goedgekeurde projecten:

  – Sarto WK voetbaltoernooi

  (Wat heeft zoiets met 200 jaar Tilburg te maken ? Die sport bestond toen gelukkig nog niet)

  – Spesjaal: een breimachine op de Heuvel breit een kilometers lange sjaal waarmee de stad versiert wordt.

  (Kan het nog truttiger. Ten eerste: wat heeft het wederom met 200 jaar Tilburg te maken en ten tweede welke gezonde Tilburger wil nu gaan breien op de Heuvel. Je schiet je nog liever door je hoofd.)

  – Een muzikale ode aan de oorspronkelijke wijken van Tilburg op basis van stemmen van nu.
  (Het wordt steeds surrealistischer. Gaan we geesten oproepen die de stemmen van nu gaan vergelijken met de stemmen van toen ?)

  – Stadsbreed wijkproject waarbij gewone Tilburgers in estafettevorm gaan dichten over hun wijk, dit project wordt vastgelegd op film en is via een website te volgen.
  (Ik moest op een of andere manier meteen denken aan de "silly walks" en de "silly games" die Monty Python zo mooi konden vertolken
  {W

 4. Josje van de Berg avatar
  Josje van de Berg

  Telkens weer verdwijnen er bomen, ineens worden ze om mij onbekende reden gekapt zoals de mooie bomen voor het frateshuis aan de gasthuisring. Ik kom er elke dag langs en het is er akelig leeg. Ook het parkeerterrein voor AH is boomvrij gemaakt. Wat kun je nu als burger doen vraag ik mij af? Een adviescommissie groen, waarom heb ik hierin toch zo weinig vertrouwen. Het is vast omdat de binnestad een grote lelijke steenhoop wordt. Dagelijks zie ik de vierkante dozen groeien, in de breedte en hoogte. Hier en daar worden nieuwe boompjes geplant maar die hebben zo weinig ruimte dat ze niet groot zullen worden. Tilburg de lelijkste stad in het zuiden, helaas!