Geplaatst

De Tilburgse Lindeboom terug op de Heuvel?

Er schijnt over gedacht te worden om op de Heuvel de oorspronkelijke Tilburgse Linde terug te planten. Ik ben benieuwd. Een "enige echte nazaat" in de Muzentuin bleek eerder een heel andere soort zelfs. En op de Heuvel kwamen als zogenaamde "stekken" platanen! Het is dus niet uitgesloten dat we straks in plaats van de betekenisvolle Tilia een T-boom krijgen, in plaats van een boom die een fantastisch verhaal vertelt een nieuwe doofpotlinde, nieuwe afleidingsbomen.
Ja, vertelt en getuigt daar een boom straks van Leven en Overleven of van dood? In alle berichten stond linde met een kleine letter en nergens was sprake van Levensboom, Vrijheidsboom of Oranjeboom. Daarom voor alle duidelijkheid veertig links naar fotoseries die laten zien welke boom je nog altijd met een hoofdletter schrijft en waardoor dé Tilburgse Linde zich onderscheidt van alle andere bomen.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

7 reacties op “De Tilburgse Lindeboom terug op de Heuvel?”

 1. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Sorry Henk,
  maar niet in alle berichten stond de Lindeboom met een kleine letter en ook Vrijheidsboom, Levensboom en Oranjeboom hebben wij em genoemd.
  Kwoot;Een bietje in de wolken ook. Beeld Willem II en linde komen beter tot hun recht. (red. de vergeten hoofdletter zij ze vergeven maar niemer vergeten) Kopte het Brabants Tabloike hedenmorgen op de veurpagina van TilburgPlus. Unkwoot.
  Mogen meer mensen 'vals'(red. Tine van de Weijer) sentimenten bij de Lindeboom hebben of is dat een soort alleenrecht?
  Nogmaals sorry Henk maar er zijn meer mensen die heeel graag een nazaat van die Lindeboom op de Heuvel zouden willen zien. Krachten bundelen lijkt me de juiste weg om te bewandelen. Mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje zetten en positief benaderen. Let beygones be beygones (red. Engelands voor ouwe koeien zijn het beste af in de sloot)
  Groeten
  Theo

 2. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Die boom is dood! Al zal de CO2 ervan nog wel op 'dees aard' rond blijven waaien en het klimaat en de gemoederen blijven verhitten.

  Onze aandacht moet uitgaan naar het nog levend verleden, maar we moeten die zwarte bladzijde in Tilburgs geschiedenis over de linde van de Heuvel, niet vergeten. Opdat we niet dezelfde fouten maken.

  Er is veel meer groen in Tilburg dat aan de aandacht dreigt te ontsnappen. Meer lindes, meer bomen met geschiedenis, en vooral meer groen dat we hard nodig hebben om ons tegen klimaatopwarming te wapenen (althans ons deel als stad daarin te doen).

  Zie de boom als een staande tuin, die de hoogte ingaat om aan de mens het schaarse oppervlak op het maaiveld te laten, en zie de kracht van de boom. Stad, doe hier iets mee.

 3. Henk avatar
  Henk

  @Wereldburger"
  "Die boom is dood", schrijf je. Dat is inderdaad wat we moesten geloven en liefst nu nog steeds moeten geloven. Maar waarom zouden we? Zuiver biologisch gezien is die boom blijven leven, zelfs uit zijn laaatste wortels nog weer doorgegroeid. Genetisch is die boom geen gen veranderd. En is juist dat overleven van die boom niet het prachtigste verhaal van onze Levensboom? Met elke andere boom doe je toch onrecht aan dat verhaal?

  Als bij een staatsgreep de gekozen president een moordaanslag overleeft, zeg je daarna toch ook niet 'de koning is dood'. Zelfs niet al is hij tijdenlang bewusteloos of verlamd. Integendeel: dat de koning nog leeft, hoe gewond ook, houdt de hoop levend. En als hij zich weer herstelt is dat extra hoop voor de toekomst, hoop dat de dictatuur weer verdreven zal worden.

  Met de visie 'de boom is dood' wordt bovendien al jaren het hele verhaal en elke betekenis van de boom en de plek waar hij stond verzwegen. Kijk maar eens naar alle informatie die je hier vindt via de veertig links naar veertig fotoseries. Het is allemaal informatie die we tegelijk met het doodverklaren van de boom niet meer hoorden. Allemaal cultuur en cultuurhistorie van Tilburg die met de huidige T-campagne nu weer nog nadrukkelijker wordt doodgezwegen.
  En waarom zou je daar aan mee doen, met de leugenaars en bedriegers zelf uiteindelijk ook zeggen 'de boom is en was dood'? Ik doe er in elk geval niet aan mee. Ik ken een verhaal dat eindeloos veel mooier is (zie de foto's via de links hierboven).

 4. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Is het niet…de koning is dood (omgebracht in dit geval) lang leve de koning.. en installeren we naadloos de erfgenaam. Wat de boom feitelijk zelf deed in 1994. Een erfgenaam die het wereldnieuws haalde. Vermoedelijke de eerste en enige keer dat Tilburg het wereldnieuws haalde. Landelijk nieuws als de huidige acties het door vele Tilburgers gewenste resultaat hebben en een gekoesterde nazaat de plaats van zijn voorouder inneemt in het hart van Tilburg. Daarmee een nare herinnering en geen herinneringsfout herstellend.
  Ik heb genoten van je foto-archief en geprobeerd me niet teveel te ergeren aan die ene periode. Ook ik was op de Heuvel die dag Henk. Ik moet zeggen dat het me minder zeer doet nu er hoop op herstel is. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Groeten en bedankt voor het levend houden van wat niet kan sterven kan, De Levensboom, welke erfgenaam de beste papieren heeft wordt wel uitgezocht en door jouw expertise gekeurd en hopelijk goedbevonden.
  Groeten Theo.

 5. John Geerts avatar
  John Geerts

  Fantastisch hoe de Linde, en de vrijheidslinde de stad Tilburg zo enorm verbindt met 2009. En met het 200-jarig bestaan van de stad.

  En hoe gingen die stadsrechten eigenlijk werkelijk. De Tilburgers waren eindelijk van die Hollanders af die de Leidse Textielindustrie steunden, en toen kwam dat Franse bewind. En slim als die ondernemers destijds in Tilburg al waren regelde ze even de stadsrechten met Lodewijk Napoleon.

  Natuurlijk was 't onzin dat Tilburg stadsrechten kreeg. Het was een gemeenschap van boeren waarvan een aantal ondernemers zich hadden toegelegd op de textielindustrie omdat men makkelijk aan seizoenskrachten kon komen. Vooral in de winter, en in de zomer werden de krachten verdeeld tussen het noodzakelijke landwerk en de textiel, en de ondernemers vonden dat best.

  Maar goed, het Hollandse juk en de bevolking was nog steeds heel trouw Katholiek, dat kon dus niet verder, want ze willen wel hun geloof uitoefenen.(Wat voor die tijd dus niet mogelijk was)

  Ik hou het maar even anoniem qua personen, maar er werd een meesterzet bedacht: We sparren Lodewijk Napoleon voor ons karretje.

  Nadat de handtekeningen waren gezet ging de complete bevolking van Tilburg uit hun dak en gingen onder hun "rechtbank" en feestboom, oftewel inmiddels rap gedoopt naar vrijheidsboom, feesten onder de linde op de heuvel.

  Ik las ergens van plannen om zoiets weer terug te krijgen op de Heuvel. Lijkt me qua historisch besef wel noodzakelijk.

  Mooie opsomming Henk, trouwens.

 6. deBozeWolf avatar
  deBozeWolf

  Hoi Henk,

  Een prachtige verzameling tilburgse plaatjes die ik ook graag zou willen hebben.
  Maar zonder een "raar" programma van google kan ik ze helaas niet downloaden via jou blog.(en google is echt eng)
  Zou je ze in een .zip of nog beter .rar file op de een of andere file-sharing site kunnen zetten?

  Blijf schrijven!!

  groetjes
  John

 7. de goede fee avatar
  de goede fee

  @debozewolf
  ik snap niet dat je als overduidelijke computernitwit zo'n kritische houding aanneemt. Zal wel je wereldwreemdheid zijn. Je kunt plaatjes van google zo downloaden, je moet alleen even de juiste knop vinden.