Geplaatst

Vanaf vrijdag 28 september voert GroenLinks drie weken lang Actie Spooralarm uit. Doel daarvan is een einde te maken aan het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door Tilburg en andere Brabantse steden. Vrijwilligers van GroenLinks halen op markten en in wijken langs het spoor handtekeningen van deur tot deur op. Bewoners van andere wijken kunnen voor de actie tekenen op www.groenlinksbrabant.nl. Alle handtekeningen worden eind oktober aangeboden aan minister Eurlings voor Verkeer.

Achtergrondinformatie

Op 26 juli jl. botste in Tilburg een trein met propyleenoxide bijna op een stoptrein en ontsnapte Tilburg aan een mogelijke ramp. Op 10 september ging het weer mis en werd alles op het spoor tussen Rijen en Tilburg een uur lang uit voorzorg stilgezet vanwege stank (xylenol) uit een trein met tankcontainers.

Deze situatie rond het spoor in Brabant is onverantwoord!

In 2005 passeerden 21.037 wagons met gevaarlijke stoffen door Brabant, waarvan 8.899 LPG, 1.325 ammoniak, 1 chloor, 8.211 benzine, 1.722 acrylnitryl en 780 fluorwaterstof. Bij ontsporing of brand is een gebied tot 30 meter in gevaar, bij een explosie tot 300 meter en bij een ongeluk met giftige stoffen loopt dit op tot kilometers. In die zone rond het spoor en op stations en in passerende treinen bevinden zich dagelijks duizenden mensen!

Op een brandbrief van de vijf grote Brabantse gemeenten en vragen uit de Tweede Kamer antwoordde minister Eurlings van Verkeer dat er weinig aan te doen valt.

Onzin, vindt GroenLinks, er zijn weldegelijk alternatieven! Bijvoorbeeld de peperdure Betuweroute. Maar dat traject wordt niet gebruikt omdat de veiligheidseisen daar veel hoger zijn dan op het spoor in het veel dichterbevolkte Brabant!Of het vervoer over water? Onderzoeken wijzen uit dat de risico’s daar veel lager liggen.

  Actie Spooralarm

GroenLinks Tilburg lanceerde een handtekeningenactie en andere afdelingen en GroenLinks Brabant nemen de actie over. Ze willen dat er snel een einde komt aan het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in Brabant.

De actie Spooralarm vindt in Tilburg drie weken lang plaats op de woensdagse Besterdmarkt en op de vrijdagse en zaterdagse markt in het centrum. Daarnaast gaan tientallen vrijwilligers van GroenLinks langs de deur in de wijken aan het spoor om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. En wie niet thuis is kan zijn handtekening zetten via de site http://www.groenlinksbrabant.nl/. Op die site staat meer achtergrondinformatie over de actie Spooralarm

Reacties

7 reacties op “spooralarm”

 1. AAM van GOOL, Oister avatar
  AAM van GOOL, Oister

  Ik ondersteun de actie Spooralarm van Groen Links
  van harte!

 2. Jan van Esch PvdA avatar
  Jan van Esch PvdA

  Ik ook!

 3. Hans avatar
  Hans

  Hoi Jan, je bent een geschikte peer, maar ik heb me al vaker afgevraagd of jij niet beter gewoon bij Groen Links had kunnen blijven??? Dan had je nu wel niet in de raad gezeten, dus wat dat betreft wel een slimme zet.

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Suuces! Ook jij Hans, wat doe jij eigenlijk?

 5. Hans avatar
  Hans

  Hoi Paul, nou dat is toevallig dat juist jij dat nu aan me vraagt, want ik ga nou lekker stukje fietsen.

  Groetjes Hans

 6. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Hans
  Bedankt voor het compliment Hans, en het werkt nog ook, samen met Groen Links bezig om de raad groener te laten kleuren, het gaat niet alleen om de kleur van de PvdA roos maar ook om die van het steeltje.

 7. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Hans:

  Goed idee, ga ik nu ook doen!