Geplaatst

Autisme of Machiavelli?

De communicatie van de gemeente met burgers laat heel vaak te wensen over. Soms heb ik echt de indruk dat ze het gewoon niet kunnen. Maar als ik wat positiever gestemd ben over de capaciteiten van ons college denk ik wel eens dat ze gewoon een machtspelletje spelen.

Het invoeren van een milieuzone in de binnenstad staat al zo’n twee jaar op de agenda. Al in 2005 was duidelijk dat dat er aan zat te komen, de streefdatum was april 2007. Tijd zat, zou je zeggen. Tijd om te overleggen met de brancheorganisaties, met de middenstanders in de stad, met alle betrokkenen. Om iedereen voor te bereiden, om mensen en bedrijven de kans te geven daar alvast rekening mee te houden, en om duidelijk te krijgen wat de beste manier is om die milieuzone in te voeren.

Maar nee hoor. Doodse stilte, anderhalf jaar lang geen stom woord. En dat ineens een oukaze: ‘gij zult niet meer rijden!’. Vindt iemand ’t dan gek dat middenstanders zich genaaid voelen, dat ze de hakken in het zand zetten? Ik niet. Mensen die overvallen worden hebben terecht niet zo gauw de neiging mee te werken. En nu maakt het college bekend de invoering nog verder te willen uitstellen, tot ergens volgend jaar.

Bij het plannen van een windmolenpark op de Spinder wordt de gemeente in de wielen gereden door nota bene milieuorganisaties. Pas als zelfs de bouwtekeneningen al klaar zijn worden die blijkbaar actief betrokken. En dan gaat ’t dus mis.

Maar als het Fietsforum gebruikt kan worden om de kastanjes uit het vuur te halen voor wethouder Aarts om de autovrije zondag te frustreren, dan is het college er als de kippen bij. Nog voordat het voorstel naar de gemeenteraad ging was er al ‘overlegd’ met de fiestclub en lag er een brief dat het autovrije gebied beter beperkt kon blijven.

Kan de gemeente niet communiceren, of wil ze dat alleen maar als ze dat beter uitkomt?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Autisme of Machiavelli?”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  communicatie=eenrichtingsverkeer

 2. Mw. M. Boekema avatar
  Mw. M. Boekema

  ik ben ouder van een kind met autisme en ik verzoek u heeeeeel dringend op te houden met de aanduiding autisme te hooi en te gras te misbruiken.
  het artikel heeft niets van doen met autisme en u laat op deze manier wel blijken er geen snars van te begrijpen.
  als ik dit nog een keer tegenkom klaag ik u aan.

  mensen met autisme verdienen het niet om via deze misplaatste toepassingen van de handicapaanduiding in een verkeerd daglicht terecht te komen. u bent gewaarschuwd!!!!!!

 3. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Johan,
  Had je deze al eens niet ergens geplaatst. Hij komt me zo verrekte bekend voor.
  En beste Mw. Boekema, allerlei handicaps en beperkingen, meer of minder ernstig worden in de levende Nederlandse taal als metafoor gebruikt. Misschien niet leuk maar onafwendbaar en van alle tijden. Blinden, doven en stommen weten er alles van. Een beetje alle geestelijke aandoeningen dus ook. Lange tenen zijn ook een handicap. Vooral bij het draaien in smalle gangetjes.
  Groeten,
  Overurenredactie

 4. Jaques avatar
  Jaques

  Gewoon doublespeak…
  A. We stellen eisen aan vrachtwagens en dus zijn we een milieuvriendelijke stad;
  B. Iedere vuile vrachtwagen krijgt een ontheffing van die regels, en dus zijn we ook een mensvriendelijke stad.
  Ja mensen, met de gemeente Tilburg valt te praten!