Geplaatst

Om het nieuwe kabinet te diskwalificeren kiest en herhaalt VVD leider Rutte één woord in het bijzonder: "betutteling". Maar weet Rutte zelf wel wat betutteling is? Hij lijkt er zozeer zelf een product van dat hij de werkelijke betutteling niet eens ziet. Hij heeft de klok horen luiden. Maar Tilburg weet waar de klepel hangt! Daar stellen we echt paal en perk aan de betutteling.

Onlangs nog trad ons wijze gemeentebestuur op tegen het luiden van kerkklokken in de vroege ochtend. We maken zelf wel uit of we nog wel of niet naar de kerk gaan, voor welke life-style we kiezen. Geen betutteling. Belachelijk om anno 2007 met klokgelui een bepaalde levenshouding te etaleren. Alle lof voor het Tilburgs College.

En laat het College vooral zo door gaan. Want van kerkklokken ben ik persoonlijk nog nooit wakker geschrokken. Maar brallende kroeggangers zeg! En schreeuwende kroegverlaters! Afschuwelijk. En dan al die ronkende en startende auto’s en motoren midden in de nacht en vroege ochtend. En vervolgens de hele dag door. Wat kun je dan soms terug verlangen naar een stille zondagochtend met kerkklokken! En al die ongevraagde, consumptiebevorderende muzak midden in de stad! Het kerkkoor gaat toch ook niet midden op straat psalmen staan zingen!

En had je vroeger nog de vrijheid om wel of niet naar een preek van de pastoor te luisteren, de uitingen van de moderne religie zijn onontkoombaar. Wil je het journaal zien of het nieuws horen, dan krijg je automatisch daarvoor en daarna de reclame weer door je strot. Zo bont heeft de dominee het vroeger nooit gemaakt. Zelfs het nieuws zelf is tegenwoordig geloofsverkondiging van het moderne, economisch materialisme. De christelijke omroepzuilen hadden vroeger een dagsluiting, de nieuwe commerciële zuilen gaan de hele nacht door. Voor het credo ‘gij zult kopen en consumeren’ worden films en gewone programma’s onderbroken! Voor tuthola’s zelfs die demonstreren hoe elke vrouw zich dient op te tutten. Stop die betutteling! Verlos ons van de reclamezuilen. Ongevraagd worden we voortdurend geconfronteerd met moralistische aansporingen tot één soort waarden en normen: aanhoudende verkondiging van een economisch, materialistisch geloof dat onze planeet aantoonbaar en bewijsbaar naar de kloten helpt. En die reclameklokken blijven maar door luiden. College, ga zo door. Stop de betutteling en met name de beTuTTeling. In elk geval Tilburg eind april helemaal reclamestil.

Enkele links:
Brave reclamejeugd‘. (analyse reclame algemeen)
Tilburg week reclamevrij‘ (oproep tot reclamevrije week eind april)
Het cadeau van de Groene Sint‘ (ontstaan van het idee tot een week reclamevrij)

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

2 reacties op “Tilburg stopt de betutteling”

 1. IIIIIIIFF (7e keer j avatar
  IIIIIIIFF (7e keer j

  Henk, Ga toch fietsen! Zo rond eind april, mooie keuze qua tijd, lekker in de lente. 28 april start de WvdF, ik heb nog geen chocoladeletter op de site kunnen ontdekken gelukkig. En 16 september: autoloze zondag,

 2. de BuitenBurgemeeste avatar
  de BuitenBurgemeeste

  Tilburg stopt de betutteling

  zou met jou spraakgebrek van laatst zijn geworden:
  ilburg sop de beueling

  een soort verbastering van beuilen
  als de wijn is in de man dan is wijsheid in de kan