Geplaatst

De nieuwe theologische opleiding van de UvT is sinds kort in het bezit van de zogenaamde ‘cannonieke erkenning’ van het Vaticaan. Dit betekent dat docenten worden gescreend op hun publicaties. Op last van de streng-conservatieve bisschop van Groningen die betrokken is bij de benoemingsprocedure zijn er al twee docenten niet door de screening gekomen: Een docent die samenwoont met een man en over homoseksualiteit heeft gepubliceerd, en een vrouwelijke docent die over vrouwenemancipatie schrijft.

Waar is de academische vrijheid en wetenschappelijke onafhankelijkheid gebleven? Als dit soort bisschoppen de kans kreeg zouden ze alsnog Leonardo da Vinci en Galileï afschieten omdat die zeiden dat de aarde rond is.

Een instituut dat in deze tijd – waarin gelijkheid en gelijkwaardigheid van mensen in zwaarbevochten internationale verdragen staan – zo bezig is, verdient geen wetenschappelijke status en erkenning. En de UvT moet zich ook eens op het hoofd krabben. Ook al heeft die toegezegd de docenten te zullen steunen als ze beroep aantekenen. Jezus draait zich als revolutionaire bi-curious metroseksueel om in zijn graf. Dat hij voor de tweede maal moge herrijzen en het Vaticaan zowel als de Groningse bisschop en de UvT een lesje in menselijkheid kome leren!

Reacties

2 reacties op “Jesus F Christ!”

 1. Agnos T icon avatar
  Agnos T icon

  Wet en schap.
  Veel denkpatronen en meningen, ook in de wetenschap, zijn gebaseerd op axioma's en er wordt vaak gedacht vanuit dogma's en pseudo-onveranderlijke paradigma's, ook bij vakgroepen als economie, sociologie etc., selectie loopt vaak via 'bloedgroepgevoel'. De gevolgen daarvan voor ons aardbolletje beseffen is belangrijker dan wat er nu op de Theologische faculteit plaatsvindt, hoe sneu het voor deze 2 mensen ook is. Laat ze maar bezig gaan het vuurtje in de kerk op de Heuvel op te stoken….
  En Jezus draaide zich mooi uit zijn graf, zo gaat het verhaal, maar echt bijbelvast ben ik ook niet.
  Blijf bloggen, openheid en dialoog zijn mooie wapens.

 2. Nescio avatar
  Nescio

  Triest dat de kerkelijke erkenning van de faculteit tot zo'n dramatische koerswijziging heeft geleid;zelfstandigeheid,openheid en gefundamenteerde kritiek heeft laten verstommen,en men zelfs blijkbaar twee zeer gewaardeerde hoogleraren heeft laten vallen.
  Ik zeg blijkbaar want vanuit Faculteit zelf komt taal nog teken, bedenkelijk.
  Dit kan niet, dit mag niet.