Geplaatst

Krijg je ook zo’n jeuk van het onbegrijpelijke taalgebruik van ambtenaren? Denk je ook zo vaak over een politicus: "Waar heeft hij het nou toch over?" of "Wat staat hier in hemelsnaam". De oproep om begrijpelijk te praten (‘Jip en Janneke taal’) heeft geen enkel effect gehad. De SP opent daarom vandaag op haar website de Jip & Janneke jeukjargonindex.

Politici en ambtenaren blijven in hun praten en schrijven onbegrijpelijk jargon gebruiken of proberen hun zinnen zo ingewikkeld mogelijk te maken. Op de SP site kunnen burgers hun jeukjargon kwijt en bouwen zo mee aan een index. Die volledige lijst overhandigt de SP fractie aan raadsleden, college en ambtenaren tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting in november dit jaar. "Hopelijk snappen ze dán wat burgers bedoelen met onbegrijpelijke taal", aldus de fractie.

Eerder schreef SP raadslid Paul Huijgen in zijn boek ‘Al is de helft maar waar…’ een speciaal hoofdstuk over de stedenbouwkundige prietpraat van architecten en projectontwikkelaars die onmiddellijk wordt nagetoeterd door ambtenaren, wethouders en raadsleden.

De SP fractie hoopt dat na aanbieding van de lijst met onbegrijpelijke woorden en zinnen politici en ambtenaren eindelijk ophouden met die onzin: "Misschien nemen we ook wel een grote toeter mee om elk jeukjargon tijdens de rest van die raadsvergadering weg te blazen".